Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sajam stipendija u Sveučilišnom kampusu: 14 tisuća stipendija iz 13 zemalja

19.10.2017.

11:16

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkome Sveučilišnom kampusu danas se održava šesti po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja. Predstavljeno je više od 14 tisuća dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu, a privukao je velik broj učenika i studenata.

Uz domaće izlagače, stipendije nude i predstavnici 12 drugih zemalja, a ovogodišnji partner riječkoga Sveučilišta je Austrija. Sajmom učenicima i studentima želi omogućiti da na jednome mjestu doznaju sve informacije o stipendijama koje se dodjeljuju bez obzira na njihov socijalni i ekonomski status. Studenti riječkog Odjela za informatiku kažu da imaju namjeru otići u inozemstvo tijekom studija te da bi im stipendija dobrodošla.

Osim predstavnika visokih učilišta, u Rijeci su i vodeći ljudi austrijskih poduzeća iz IT sektora, koji studentima, osim prakse, nude i stručno usavršavanje, govori izvršni direktor Instituta za razvoj i obrazovanje Ninoslav Šćepanec."Posebna novina ovog sajma je da je zemlja partnerica Austrija. Osim visokih učilišta i njihovih studijskih programa, nudi i stipendije za studentske stručne prakse u austrijskim tvrtkama, i u Hrvatskoj i u Austriji. To iskustvo našim studentima omogućava kompetitivnost kad diplomiraju i uključe se na tržište rada", kaže Šćepanec.

Važno je istaknuti da stipendije dodjeljuju i županije, općine i gradovi, o čemu govori riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:"Stjecajem okolnosti, upravo danas je raspisan natječaj za stipendije Grada Rijeke, a ja sam više nego zadovoljan što od 1993. godine redovito dodjeljujemo stipendije darovitim učenicima i studentima za upis na deficitarna zanimanja, ali i za one kojima su socijalne prilike takve da sami ne mogu plaćati školarinu", istaknuo je gradonačelnik.

Sajam stipendija u Sveučilišnom kampusu otvoren je do 16 sati, a obišla ga je Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.