Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šalov o "Invisible love stories": zašto neke fotografije da, a neke ne?

08.04.2018.

14:50

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Martina Šalov / TinyBizz Photography

Foto: Martina Šalov / TinyBizz Photography

Foto: - / -

U emisiji Otom potom ugostili smo riječku inspirativnu fotografkinju Martinu Šalov. Nadimak joj je Kakarinac, fotografijom se bavi već 15 godina, a fotografira sve - od vjenčanja do portreta. Usput malo piše, trenira i radi na zanimljivim projektima. Jedan takav je i Invisible love stories.

"Ljubav prema fotografiji počela je analognim fotoaparatom - kako to radi, što to radi i ostala pitanja. U početku sam fotografirala cvijeće, kave, frendice, frendove, a onda je, u tom amaterskom hodu, fotografiranje preraslo u nešto ozbiljnije. Ja sam učila sama, uz pomoć interneta, ali i prijateljica i prijatelja koji se time bave. Šalješ, pitaš, zoveš, saznaš, a i kad mama kaže da su fotke lijepe, to je to", kroz smijeh govori naša sugovornica, fotografkinja Martina Šalov.

U sklopu riječkog festivala Smoqua, 18. svibnja je otvorenje izložbe Invisible love stories. "To je bila moja želja, da se ta priča nastavi i prikaže javnosti", kaže Šalov i poziva sve na festival i izložbu.

Kad je znala da je fotografija ono čime se želi baviti? "Prvo sam fotografirala dijete od prijateljice, staro 12, 13 dana. Taj neki intiman trenutak; obiteljski trenuci s djetetom koje je tek došlo iz rodilišta. Tad je porastao moj interes prema dokumentarnoj fotografiji - obilježim trenutak koji je sad tu i ne znam hoće li se ikada ponoviti isti takav", opisuje Martina.

Danas se bavi dokumentarnom fotografijom - od vjenčanja pa na dalje. Od projekata izdvaja aktualni, ali i dugotrajni projekt Invisible love stories. Nastao je nakon što je fotografirala jedan LGBT par i objavila fotografiju. Međutim, uskoro je fotografiju morala maknuti s društvenih mreža jer se obitelj dviju djevojaka protivila. 

Martinine fotografije, kao i detalje o projektu, možete vidjeti i pronaći ovdje.

"Njih dvije su se gledale i voljele, to je sve što je bilo na fotografiji. Jako sam se rastužila što sam to morala maknuti i što obitelj tako može reagirati. Mučilo me zašto neke fotografije mogu biti, a ovakve ne mogu. Zašto neka ljubav da, a druga ljubav ne? To nisu nimalo eksplicitne fotke - intimne su i nježne. Htjela sam popraviti ljudsku svijest po pitanju toga - istraživala sam i krenula", opisuje Šalov.

Martina, u sklopu tog projekta, fotografira LGBT parove, a jedini je uvjet da ih može objaviti javno na društvenim mrežama (facebook i instagram). "Iza te priče je vidljivost. Želim prikazati ljudima da je ta ljubav jednaka kao i svaka druga. Nema mjesta za predrasude i osuđivanje", zaključuje Martina Šalov.

"Pozvala bih parove da se jave, LGBT parove. Ne diskriminiram, samo kažem. Javite mi se na facebook. Dobit ćete super fotografije, ja ću dobiti super ljude, iskustvo i zadovoljstvo", poziva naša sugovornica.

O Martininom pisanju, tetovažama, fotografiji i drugim aktualnim stvarima, poslušajte u zanimljivom razgovoru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.