Hrvatski radio

Radio Rijeka

Samo 38 posto majki doji svoju djecu; dojenje treba poticati i podržavati

04.10.2016.

13:53

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se Nacionalni tjedan dojenja u povodu čega je Dom zdravlja Primorsko-goranske županije u Rijeci organizirao predavanje o dobrobiti dojenja za dijete, majku, zajednicu i održivi razvoj. Ovogodišnji tjedan dojenja obilježava se geslom "Dojenje: ključ održivog razvoja".

Anica Stanković, patronažna sestra i suradnica na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija, naglasila je da samo 38 posto žena doji djecu, što je i po mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a još uvijek premalo, stoga dojenje treba i dalje promovirati, poticati i podržavati.

Koristi su mnogostruke prvenstveno za dojenče, ali i za obitelj i zajednicu - osim što je majčino mlijeko besplatno i dostupno u svakom trenutku, pa i u najsiromašnijim sredinama, ono jača otpornost organizma i poboljšava zdravlje, a kontakt s majkom u najranijoj dobi djeteta jača emocionalne, ali i kognitivne sposobnosti što utječe na bolje rezultate učenja i obrazovanja.

Ovogodišnji tjedan dojenja obilježava se geslom "Dojenje: ključ održivog razvoja", a Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je dojenje "ključni element koji nas uči kako cijeniti zdravlje od početka života, kako se međusobno poštovati i brinuti o svijetu koji dijelimo" što se saželo u pet tema: sigurnost mogućnosti konzumacije nutrijenata/ hrane, zdravlje, dobrobit i preživljavanje, okoliš i klimatske promjene, produktivnost, osnaživanje, socijalna sigurnost te održivo partnerstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.