Hrvatski radio

Radio Rijeka

Samo pet stranaka odgovorilo na pitanja hrvatskih studenata

20.10.2015.

10:02

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti su pitanja ključna za budućnost obrazovanja, o onome što ih najčešće tišti - od niske zapošljivosti do problema prehrane i smještaja, poslali na adrese 24 hrvatske političke stranke. Odgovore su dobili tek od njih pet.

Na 12 pitanja koja je Hrvatski studentski zbor poslao strankama krajem rujna odgovorili su ORaH, SDP, HDZ, HSP i HSP dr. Ante Starčević. Mali broj odgovora možda se može objasniti predizbornim koalicijama, u kojima stav jedne stranke vrijedi i za neke druge, ali čini se da to ipak nije toliko značajno, rekao je predsjednik Hrvatskoga zbora Aleksandar Šušnjar i najavio detaljnu analizu pristiglih odgovora.

Broj odgovora koji smo primili za nas je razočaravajuć, stav je HSZ-a. Onima koji nisu odgovorili na pitanja Šušnjar poručuje: "Ako se želite ozbiljno baviti politikom, nužno je da ozbiljnije shvatite obrazovanje jer su pitanja vezana za obrazovanje ne samo bitna, nego i presudna za budućnost Hrvatske."

Pitanja su bila vezana za niz problema koji muče studente: nisku zapošljivost, malo znanja i kompetencija stečenih na studiju, smještaj u studentskim domovima, nedostatak stipendija za studente i učenike. Na jednostavan, jasan i transparentan način željeli su svima prikazati stavove i planove političkih stranaka o obrazovanju. Stranke su za pripremu odgovora imale puna tri tjedna - većini očito premalo.

Kratak razgovor s predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i HSZ-a Aleksandrom Šušnjarom poslušajte na internetskoj stranici Radio Sove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.