Hrvatski radio

Radio Rijeka

Samo u 8. izbornoj jedinici Živi zid dobio više glasova od Mosta

12.09.2016.

10:36

Autor: L. Domijan Fišter, S. Vuksan, N. Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz osme izborne jedinice u Sabor ide pet kandidata s liste Narodne koalicije, četiri iz koalicije PGS-IDS-LR, tri iz HDZ-a, jedan iz Mosta i jedan iz Živog zida. U sedmoj izbornoj jedinici šest kandidata je iz HDZ-a, šest iz Narodne koalicije, jedan iz Mosta i jedan iz Živog zida.

Nakon što su prebrojani izborni listići u osmoj izbornoj jedinici važečih je 178.657 ili 17,8 posto manje nego na lanjskim izborima. Znamo i da je u toj jedinici najviše glasova izgubio SDP: 16.587 ili 20,6 posto. Najveći relativni gubitnik je Most, za koji je glasalo 48,4 posto manje birača.

Birači regioinalne koalicije oko IDS-a uglavnom su ostali vjerni svom lanjskom izboru, pa je tu pad samo 3,5 posto, a slično je i kod HDZ-a koji je osvojio 4,5 posto manje glasova. Jedini dobitnik ovih izbora u apsolutnom broju glasova u osmoj izbornoj jedinici je Živi zid s partnerma koji je dobio 24,1 posto glasova više. Osma je i jedina hrvatska izborna jedinica u kojoj je Živi zid dobio više od Mosta.

Najveću podršku SDP-ova koalicija dobila je u Lovranu gdje su osvojili 50,41 posto glasova. Brod Moravice, Ravna Gora, Mrkopalj, Novi Vinodolski, Vrbnik, Malinska, Rab i Lopar mjesta su gdje je HDZ osvojio najviše glasova. U Loparu čak 54,88 posto.

U devet gradova i općina Gorskog kotara na izvanredne parlamentarne izbore izašlo je oko 51 posto od ukupnog broja upisanih birača, što je gotovo 8,5 posto lošiji odaziv nego na izborima prije deset mjeseci. Na goranskom dijelu birališta sedme izborne jedinice, osim Narodne koalicije i HDZ-a, znatniji dio biračke potpore dobile su još tri kandidacijske liste: Narodna koalicija je dobila 39,7, HDZ 31,3, regionalna opcija PGS-IDS-LR 7,6 posto glasova, Živi zid 7,2 te Most 5,6 posto.

Još nije gotovo! Izbori će završiti kad se formira vlada, igra se treća trećina, poručio je u Rijeci SDP-ov Zlatko Komadina. Nažalost, SDP nije iskoristio poziciju kada je bio u poziciji, a očito ni poziciju opozicije, komentirao je primorsko-goranski župan: "Očito su naši građani i građani Istre kritičniji pri izboru političkih opcija, a i neodaziv je poruka političkim akterima. Što je, tu je, građani su svoje rekli", rekao je Komadina.

Komadina je istaknuo i da slijede postizborni pregovori te da postoji mogućnost da se formira vlada ljevice u suradnji s centrom. "Tek ako se formira vlada desnog centra, priznat ćemo poraz. Do tada izbori nisu gotovi", rekao je. Zaključio je i da će se tek nakon završetka treće trećine vidjeti je li vrijeme da Milanović, koji gubi šeste izbore zaredom, odstupi s funkcije. 

Dok nositeljica Mostove liste Ines Strenja Linić, zbog poštivanja stranačke odluke, nije mogla ništa komentirati, izborni uspjeh tumačio je nositelj liste Živog zida Marin Škibola, poslušajte komentar Zlatka Komadine, a poslušajte što o izbornim rezultatima misle Riječani:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.