Hrvatski radio

Radio Rijeka

Samoborski DIV želi dionice riječkog 3. maja

02.10.2013.

15:09

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlasnik splitskog brodogradilišta, samoborska tvrtka DIV, najavila je da će dati konkurentsku ponudu za preuzimanje preostalih 16,67 posto dionica riječkog brodogradilišta 3. maj.

Uljanik je krajem lipnja, na temelju ugovora s državom, za jednu kunu stekao 1.051.118 dionica ili 83,33 posto dionica 3. maja. Krajem prošlog tjedna objavio je ponudu za preuzimanje preostalih 16,67 posto, odnosno 210.283 dionica riječkoga brodogradilišta po cijeni od jedne kune po dionici. 

Samoborski DIV, koji je vlasnik splitskog brodogradilišta, danas je u dnevnim novinama objavio oglas o namjeri objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje 3. maja. Iz te tvrtke najavljuju da će, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, u propisanom zakonskom roku podnijeti zahtjev Hanfi za odobrenje ponude te objaviti konkurentsku ponudu za preuzimanje dionica. 

U DIV-u kažu kako su ponudu za dionice 3. maja dali u dobroj vjeri povezivanja domaće brodogradnje, jer smatraju kako je to jedan od načina gospodarskog jačanja tog sektora i povećanja međunarodne konkurentnosti hrvatske brodogradnje

Danas je na Zagrebačkoj burzi objavljeno i mišljenje Uprave 3. maja, koja smatra da će Uljanikova ponuda pozitivno utjecati na konsolidaciju riječkog brodogradilišta. Radničko vijeće 3. maja ne protivi se mišljenju Uprave, ali smatra da je ponuđena cijena preniska i nadaju da će se veći broj radnika izjasniti o zadržavanju svojih dionica.

Po podacima SKDD-a, nakon Uljanika, najveći dioničari 3. maja su Ljekarne Prima Pharme s 1,03 posto dionica, Grad Rijeka (0,42%), Phoenix Farmacija (0,35%), Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (0,22%), HGK (0,19%) Hospitalija (0,09%), Basler osiguranje (0,06%) i drugi.

Uprava Uljanika i 3. maja, s kojima nitko iz DIV-a nije razgovarao o toj temi, suzdržani su od komentara. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.