Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sandra Janković: Studente treba poticati na inozemna iskustva!

21.06.2020.

16:18

Autor: Tatjana Sandalj

Janković i Lipovšek u radijskom studiju (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Janković i Lipovšek u radijskom studiju (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na nedeljnemu obedu Radio Rijeke bila je, netom izabrana od Fakultetskog vijeća, nova dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki Sandra Janković. Prije nego počne njen trogodišnji mandat odluku još mora potvrditi i Senat riječkog sveučilišta.

Dr. Sandra Janković na jesen će dužnost preuzeti od dr. Dore Smolčić Jurdana koja je funkciju dekanice fakulteta u Iki obnašala u dva mandata, a na početku razgovora tumači kako se i zašto prihvatila kandidature za tu dužnost. Podsjeća da je bila pomoćnik dekana i prodekan za međunarodnu suradnju, bliska upravi, a nakon 25. godina iskustva vjeruje da može pridonijeti da - bude bolje, čak i u aktualnoj pandemijskoj krizi.

Lovranka je priznala da im je djetinjstvo obilježio ležeran način života s puno prijatelja, ali i da je život u turističkom Lovranu pridonio odabiru životnog puta. 

Sjeća se studentskih dana u Iki, važnosti društvenih veza koji se formiraju u to vrijeme. Uspoređuje 'nekad' i 'sad' u načinu života, metodama rada, ali i generacijski. Generacije studenata odrasle uz nove tehnologije zahtijevaju nove modele poučavanja jer je teško zadržati pozornost studenata i motivirati ih da rade više od onoga što moraju 'za prolaz'. 

Unatoč otvaranju puno privatnih fakulteta za turizam i ugostiteljstvo, fakultet u Iki ima ugled, dobru reputaciju, dugu tradiciju, pa je interes studenata još uvijek dobar. Ali treba biti u korak s vremenom, graditi online studije i razvijati programe studiranja na engleskom jeziku te privlačiti strane studente, govori Sandra Janković.

"Naši studijski programi moraju biti ispred vremena, jer moramo studente naučiti da rade poslove budućnosti", istaknula je i dodala: "Turizam i hoteljerstvo moraju imati međunarodnu notu i mislim da bi svaki student tijekom studija trebao provesti bar tri-četiri mjeseca negdje vani da vidi kako što to znači. I više će cijeniti fakultet kad se vrate natrag. I ovaj kraj!" Više poslušajte u razgovoru:

Na obedu: dr. Sandra Janković, pripremio Mario Lipovšek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.