Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sanirana Trsatska gradina, Obersnel najavio gradnju zipplinea do Delte

17.06.2020.

15:44

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i Konzervatorski odjel u Rijeci danas su javnosti predstavili završetak sanacije drvene šetnice – galerije, Jugozapadne kule i drugih dotrajalih dijelova Trsatskog kaštela, javili su iz Turističke zajednice grada Rijeke.

Trsatski kaštel zasigurno je jedno od najposjećenijih mjesta u gradu. Kako bi se očuvala njegova ljepota, posljednjih je nekoliko mjeseci Turistička zajednica u suradnji s Gradom Rijeka realizirala je projekt sanacije drvene šetnice – galerije, istočnog vijenca mauzoleja "Mir junaka", krovišta uz sjeveroistočnu kulu, dijela opločenja Gradine i kompletnu sanaciju jugozapadne kule, uz nadzor Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Rijeci.

Trsatski kaštel uspješno je stavljen u funkciju turističke ponude grada Rijeke, istaknuo je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, koja upravlja Gradinom. Dodao je kako će se nastaviti ulagati u infrastrukturu i sredstvima iz EU fondova nastaviti radovi i modernizirati Trsatski kaštel.

Predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Dolores Oštrić istaknula je izvrsnu suradnju Turističke zajednice, Grada Rijeke i Konzervatorskog odjela, što je ključ da se kulturno-povijesnim spomenicima upravlja kvalitetno i na dobrobit zajednice, a Trsatski kaštel izvrstan je primjer takve prakse.

"Trsatska gradina jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke i briga o ovom prostoru jedan je od dugoročnih gradskih prioriteta", istaknuo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i najavio kako će Gradina, kroz projekt  urbanog zipplinea koji se spušta do zgrade Exportdrva na Delti, planiranog u sklopu Rijeke Europske prijestolnice kulture, postati jedna od najvećih gradskih atrakcija.

Jugozapadna kula uskoro će dobiti novog stanara – Interpretacijski centar Primorsko-goranske županije, koji je dio EU projekta "Putovima Frankopana". U Interpretacijskom centru u prostoru bivše suvenirnice moći će se saznati zanimljivosti iz života obitelji Frankopan u Trsatskom kaštelu.

Ukupna vrijednost projekta sanacije je 478.902,80 kn što je financirano sredstvima Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke, stoji u priopćenju. Poslušajte izjavu Petra Škarpe:

Škarpa o sanaciji Trsatske gradine, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.