Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šarac o Marišćini: Ti papiri ljudima neće pomoći da nestanu neugodni mirisi

06.02.2020.

13:12

Autor: Neva Funčić

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / -

Bilo koji od tih papira ljudima neće pomoći da nestanu neugodni mirisi,rekao je direktor tvrtke Ekoplus Miodrag Šarac dan nakon što je Upravni sud u Rijeci ponovno poništio okolišnu dozvolu za ŽCGO Marišćina te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike naložio ponavljanje postupka.

Moj je cilj da radimo prema zakonima i dozvolama, da funkcioniramo tako da ne ugrozimo okoliš, rekao je Miodrag Šarac na marginama današnje sjednice Županijske skupštine PGŽ. Podsjeća kako je takvu pravnu situaciju poništene okolišne dozvole zatekao prošlo ljeto kada je došao na mjesto predsjednika uprave Ekoplusa. Kaže kako odluku o novoj presudi još nisu dobili, ali zatvaranje Marišćine ne očekuje. Dodaje kako je to stvar suda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje će dalje prema presudi postupiti.

No Šarac smatra da bilo koji od tih papira ljudima neće pomoći da nestanu neugodni mirisi. Dodaje kako je borba protiv okolišne dozvole mještanima Marišćine ovog ljeta donijela samo štetu: padom okolišne dozvole za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, propao je ugovor sa Cementarom Holcim u Koromačnom o zbrinjavanju SRF goriva iz otpada. "Kad nismo proizvodili SRF, odmah imate više drugog otpada koji se odlaže na plohe", rekao je Šarac te najavio kako će ovog proljeća do kraja travnja zatvoriti plohu 1A na kojoj će početi odlagati otpad te pojačati baklju. "Tada smatram da ćemo minimalizirati neugodne mirise, odnosno, nadam se da će nestati", rekao je Šarac.

Poslušajte:

Šarac o Marišćini, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.