Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sastanak ministra Horvata s radnicima 3. maja; Uljaniku blokiran račun

02.10.2018.

11:40

Autor: HRT

Ministar Darko Horvat pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HR Radio Rijeka)

Ministar Darko Horvat pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HR Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon što je kanadski brodovlasnik jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda u 3. maju, koji je dio Uljanik grupe, a predstavnik radnika u Nadzornom odboru upozorio da Uprava nije ni pokušala postići dogovor s Kanađanima, u Rijeku je stigao ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je na sastanku u Rijeci s predsjednikom uprave Uljanika Giannijem Rossandom, županom primorsko-goranskim Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Sindikati još nisu ni ušli na sastanak.

Podsjetimo, jučer je otkazana gradnja još jednog broda u 3. maju, a predstavnik radnika u Nadzornom odboru Trećeg maja Juraj Šoljić pismom je upozorio ministra kako Uprava Uljanika nije ni pokušala postići dogovor s kanadskim naručiteljem. Radnici traže da Vlada u Treći maj hitno postavi kriznu upravu.

U međuvremenu su iz Uljanika izvijestili da im je blokiran račun te da su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju. Račun Uljanika bio je blokiran i u razdoblju od 29. do 30. kolovoza te od 3. do 13. rujna, kada je uslijedila deblokada i za isplatu plaća radnicima.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Juraj Šoljić na konferenciji za novinare rekao da postoji i dodatna potencijalna opasnost za 3. maj jer je račun tog brodogradilišta blokiran već više od mjesec dana, da događanja u 3. maju krenu tijekom koji se neće moći zaustaviti. "Vjerujem da Vlada, ministarstva financija i gospodarstva i Uprava, posebice Uljanika, mogu sjesti za stol i riješiti pitanje novogradnji i blokiranog računa 3. maja", rekao je.

Govoreći o kondidaturi za člana NO Uljanika, Šoljić je rekao da ju je prihvatio na prijedlog kolega iz Sindikalnog odbora i radnika jer smatra da 3. maj mora u njemu imati svog predstavnika, a i s obzirom na to da se Vlada izjasnila da još neće predložiti svog predstavnika. Šoljić se odrekao naknade koju bi dobivao kao član NO, osim troškova puta do Pule.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da će se sada vidjeti koliko u Uljaniku uopće brinu o 3. maju. Dodao je da je navodno osigurano 50 posto sljedeće plaće te da bi, prema nekim informacijama, račun 3. maja trebao biti odblokiran do 23. listopada. Poslušajte izjave prije početka sastanka:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.