Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sastanak vladajuće koalicije: od Horvata očekuju sve brojke i odgovore

12.03.2019.

16:21

Autor: Hina

Suton iznad brodogradilišta Uljanik (Duško Marušić / Pixsell)

Suton iznad brodogradilišta Uljanik (Duško Marušić / Pixsell)

Foto: - / -

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je danas nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima, na kojem je bilo riječi o Uljaniku, kako kroz par dana očekuju sve brojeve - cijenu stečaja, koristi i benefite te cijenu programa restrukturiranja.

Ivan Vrdoljak dodao je kako vjeruje da Hrvatska ima šansu za efikasnu i kvalitetnu brodogradnju. "Ja već nekoliko tjedana i mjeseci govorim kako bi temelj odluke trebao biti koliko košta restrukturiranje, koliko košta stečaj, je li Uljanik sutra u svojoj funkciji, koji benefit donosi", izjavio je Vrdoljak novinarima. Na pitanje u kojem smjeru ide prijedlog resornog ministra Darka Horvata Vrdoljak je rekao da nemaju konkretan prijedlog. "Došli smo do okvira nekih brojeva, ali smo htjeli preciznije znati. Ja stvarno sebi ne mogu dozvoliti čvrsti stav da donosim odluku ili preporuku, u krajnjoj liniji to je odluka Vlade, ako nemam potpuno čiste brojeve, rekao je šef HNS-a. 

Vlada bi ovoga tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili će se ići u stečaj, najavljeno je nakon sastanka ministra gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika i strateškog partnera Tomislava Debeljaka, koji je održan u ponedjeljak.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je nakon sastanka koalicijskih partnera rekao da o restrukturiranju Uljanika nisu mogli donijeti odluku jer je postavljeno još pitanja te da od ministra gospodarstva Darka Horvata do sastanka idućeg tjedna očekuju "jednoznačne" odgovore na postavljena pitanja. 

"Ministar Horvat nas je upoznao s dubiozama i svim obvezama Uljanik grupe i danas o tome nismo mogli donijeti odluku. Niz pitanja smo postavili i mi i drugi koalicijski partneri, a Horvat je zadužen da do iduće sjednice na ta pitanja da jednoznačne odgovore kako bismo mogli donijeti konačnu odluku o daljnjoj sudbini Uljanik grupe", rekao je Bačić. 

Na komentar novinara da je Horvat rekao da će u petak odluka oko kredita biti u Vladi, Bačić je odgovorio da sigurno neće dok se oni na razini vladajuće koalicije ne dogovore o budućoj sudbini Uljanika. "Odluku ćemo donijeti onoga trenutka kada budemo raspolagali sa svim relevantnim informacijama u pogledu visine sredstava potrebnih ili za stečaj ili restrukturiranje Uljanik grupe", poručio je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.