Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sat za planet Zemlju: u 20:30 sati gasimo svjetla!

30.03.2019.

12:50

Autor: Hina, Josip Krmpotić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Diljem svijeta večeras će se obilježiti Sat za planet Zemlju. Akcija se tradicionalno provodi zadnje subote u ožujku, a podrazumijeva gašenje svjetala na jedan sat - kako bi se potaknula svijest o klimatskim promjenama i prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa.

Akciji Sat za planet Zemlju priključit će se večeras i Rijeka: u 20:30 sati na jedan će se sat ugasiti rasvjeta na brojnim gradskim lokacijama: u mraku će tako biti uže središte grada i gradski toranj, Trsatska gradina te pješačka zona na Titovom mostu, odnosno prostor ispred hotela Kontinental. Sat vremena mraka dio je nastojanja da zaštitimo prirodu i spasimo što je još spasiti dade, a kompletna je priča pokrenuta 2007. godine u Australiji, kada se u spas prirode uključilo dva milijuna kućanstava. (J.K.)

Večeras od 20:30 do 21:30 sati u mrak će utonuti neke od najpoznatijih znamenitosti - i u svjetskim metropolama i u našoj zemlji. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria pozvala je građane Hrvatske da večeras u 20:30 sati ugase svjetla.

"Ovogodišnja akcija, najveća globalna inicijativa na svijetu, održava se pod motom Skini se s plastike, navuci se na prirodu", poručili su iz WWF Adrije. Akcija će se provesti u više od 180 zemalja, gdje će središta više od 7500 gradova biti u mraku, kao i dvije tisuće svjetski poznatih znamenitosti.

U Hrvatskoj će više od 80 gradova na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.

Od zidina u Dubrovniku, cijele makarske rivijere, Dioklecijanove palače ili rive u Šibeniku, preko Arene u Puli, Trsatske gradine, osječke Tvrđe do zagrebačke katedrale i Medvedgrada, brojne će hrvatske znamenitosti stati uz bok Eiffelovu tornju, londonskom Tower Bridgeu, rimskom Colosseumu ili egipatskim piramidama.

WWF ovogodišnju akciju provodi uz moto Skini se s plastike, navuci se na prirodu i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom.

"Mi smo prva generacija koja ima jasnu sliku o vrijednosti prirode i ogromnom utjecaju koji imamo na nju, ali vjerojatno smo i posljednja generacija koja može preokrenuti negativni trend kojem svjedočimo. Upravo stoga 'Sat za planet Zemlju' trebamo iskoristiti kao trenutak kada možemo razmisliti o svom otisku na planet i isplanirati korake kojima možemo doprinijeti opstanku Zemlje", poručuje Boić Petrač.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.