Hrvatski radio

Radio Rijeka

Savez antifašista dodijelio priznanje Vojku Obersnelu

23.09.2016.

14:07

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"No pasaran!", poručio je riječki gradonačelnik svima onima koji tvrde da je antifašizam floskula. Bilo je to na susretu s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca PGŽ koji su mu uručili Priznanje za njegovanje tradicije Narodnooslobodilačke borbe, antifašizma i razvoja demokracije.

Savez ga dodjeljuje zaslužnim pojedincima u povodu obilježavanja 75. obljetnice od početka NOB-a i 73. obljetnice Pazinskih odluka o priključenju Rijeke i Istre Hrvatskoj. "Važno je govoriti o ovim značajnim obljetnicama i rezultatima antifašističke borbe da se zlo ne bi ponovilo", rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut. Dodao je da je danas to još potrebnije nego prije "jer se događaju neki čudni pokušaji revizije povijesti gdje se poraženoga proglašava pobjednikom pa imamo situaciju kakvu imamo danas".

"Dok god postoje oni koji su spremni na reviziju povijesnih činjenica i koji su spremni antifašizam nazivati floskulom, mi ćemo uvijek biti ovdje da im poručimo - NO PASARAN! Ili po domaći: NEĆE PASAT!", rekao je riječki gradonačelnik Vojko ObersnelPočašćen priznanjem, izjavio je da ono nije samo njegovo, već pripada generalno jednom promišljanju politike koja se u našim krajevima vodi na načelu otvorenosti, suživota i prihvaćanju različitosti uz njegovanje tradicije antifašističkih tekovina. Po zidovima gradonačelnikove kancelarije nema puno izloženih priznanja i fotografija. "Do sada tamo vise samo Čučina slika CheGevare u Rijeci, slika mog susreta s Papom i sad će visiti ova povelja", rekao je riječki gradonačelnik. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.