Hrvatski radio

Radio Rijeka

Savjetovalište "Izvor" Goranima nudi besplatnu stručnu psihološku podršku

10.12.2020.

14:53

Autor: Nenad Lučić

Stručne volonterke Savjetovališta Izvor u Delnicama: Tanja Jakovac, Ksenija Petelin i Gordana Grgurić te ravnateljica Crvenog križa u Delnicama Snježana Krizmanić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rije

Stručne volonterke Savjetovališta Izvor u Delnicama: Tanja Jakovac, Ksenija Petelin i Gordana Grgurić te ravnateljica Crvenog križa u Delnicama Snježana Krizmanić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rije

Foto: - / -

Savjetovalište "Izvor" pri Gradskom društvu Crvenoga križa u Delnicama velika je potpora Goranima pri prevladavanju svakodnevnih teškoća. Zbog pandemije koronavirusa, ti su problemi ove godine još naglašeniji i volonterke veliki dio svoga vremena provode na dežurstvima uz SOS-telefon.

Tročlani terapeutski tim delničkoga savjetovališta je s osamdesetak korisnika volonterski odradio više od 180 besplatnih sati, što zorno pokazuje koliko je takav oblik potpore danas važan, ističe ravnateljica Crvenoga križa u Delnicama Snježana Krizmanić.

Svaki treći brak u Hrvatskoj završava rastavom, a to je, uz traume s kojima se pritom suočavaju djeca, najčešći problem kojim se u svojoj savjetodavnoj i terapeutskoj praksi bavila pedagoginja Tanja Jakovac. Velikih teškoća  ima i s uklapanjem mladih na tržište rada nakon završenoga školovanja, a posljedice pritom trpe i roditelji koji im nastoje pomoći.

Rad savjetovališta na području Gorskoga kotara, upozorava pedagoginja Ksenija Petelin, mnogo je složeniji nego u većim gradovima jer korisnici koji iz okolnih naselja žele doći do Delnica često ne mogu premostiti ni onu elementarnu, u gradskim uvjetima gotovo nepostojeću zapreku, vezanu uz manjak kvalitetnih veza u javnom prijevozu. Zato se u "Izvoru" ozbiljno razmišlja o osnivanju mobilnih timova za obilaske mjesta u kojima postoji potreba za savjetovanjem.

Te su potrebe u ovim epidemiološki zahtjevnim vremenima još naglašenije. U razdoblju prinudnih izolacija i karantena, slučajevi depresije su učestaliji, a posebno brinu posljedice toga da se mladi manje druže nego prije epidemije. Društvene mreže dijelom mogu nadomjestiti manjak neposrednih druženja, no taj virtualni svijet nekima nije dovoljan, što ponekad rezultira pretjeranim osamljivanjem i izbjegavanjem komunikacije.

Ipak, važni je korak kada mladi u takvoj situaciji potraže pomoć, dokazujući da žele nešto učiniti za sebe. Zbog takvih pojava, ističu savjetovalištu, za sve je nas važno neprestano poticati sebe da učinimo nešto dobro za drugoga. Naime, mnogima koji trebaju tuđu pomoć, posljedice epidemioloških mjera dodatno su smanjile kvalitetu života.

Osim voditeljice Snježane Krizmanić te pedagoginja Tanje Jakovac i Ksenije Petelin, svoje besplatne volonterske sate korisnicima posvećuje i magistra psihologije Gordana Grgurić. Poslušajte prilog:

Savjetovalište u Delnicama, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.