Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šćulac: "Ako nema preventive, nikad nema dovoljno vatrogasnih snaga!"

19.07.2022.

Zadnja izmjena 14:03

Autor: Josip Krmpotić

Mladen Šćulac

Mladen Šćulac

Foto: U mreži Prvog / Hrvatski radio

Sredozemljem bijesne požari, a kao što znamo ni Hrvatska nije izuzetak. Toplinski val i suša dodatno otežavaju stvari pa je za Radio Rijeku zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite zamolio građane za pojačan oprez i istaknuo koliko je bitno redovno održavati okućnice, privatne terene i šume! 

"Najviše požara kreće iz privatnih šuma, šuma koje se ne održavaju i iz kojih se ne otklanja goriva tvar. Morat ćemo razmišljati o tome da se kroz zakonske odredbe nešto poduzme po tom pitanju, treba pojačati preventivu, no zakoni se donose sporo a ovdje treba reagirati brzo i odmah", kaže Mladen Šćulac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko goranske županije.


Šćulac je još jednom istaknuo kako u ovakvim vremenima treba što manje ložiti, odmah prijaviti eventualni problem i unaprijed raditi na tome da se tereni raskrče, da se održavaju na način da je moguć pristup do objekta te da se otklone gorive tvari s neobrađenih površina. 


U našoj županiji šest je profesionalnih postrojbi u kojima djeluje 241 profesionalni vatrogasac, a tu je i 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali bez preventive sve snage su nedovoljne, poručio je Šćulac. 


Također, iz Županijskog centra 112 kreirali su edukativne letke za ODGOVORNO LJETOVANJE, te poručili:


"S obzirom da smo svjedoci klimatskih promjena očekuju se toplinski valovi, ali i iznenadne promjene vremena (jača grmljavinska nevremena s olujnim udarima vjetra i tučom, koja mogu prouzročiti veliku štetu, oštećenja na imovini, lokalne bujične poplave…). Dugo sušno razdoblje pojačava vjerojatnost za izbijanje požara, a najčešći uzrok požara je ljudski nehaj i nepažnja. Prema najavama, pred nama je rekordna turistička sezona, a veliki broj turista generira i pojačane aktivnosti službi, povećan je broj poziva na broj 112, pod opterećenjem djeluje i hitna medicinska pomoć, a zbog često neodgovornog ponašanja planinara povećani broj intervencija ima i HGSS."


Poslušajte razgovor Josipa Krmpotića i Mladena Šćulca:

Mladen Šćulac za Radio Rijeku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.