Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šćulac: Preventiva je najvažnija, za izvanredne prirodne pojave moramo se pripremiti

23.11.2022.

13:45

Autor: Neva Funčić

Riječka placa

Riječka placa

Foto: PIXSELL / -

Jugo je okrenulo na buru, a more se povlači s riva. I pripadnici interventnih službi u srijedu mogu gledati utakmice, no prethodnih su dana, zbog plime i juga, bujičnih pljuskova te naglog zahlađenja sa snijegom svi bili na terenu, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.

Zbog jakog juga i visoke razine mora u utorak su bile poplavljene rive u Rabu, Cresu, Malom Lošinju i Rijeci. Oštećena je obalna šetnica u Opatiji, a u Bakru je na mareografskoj postaji zabilježena rekordno visoka razina mora, koja je za 103,4 centimetra premašila srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kada je utemeljena postaja u Bakru.


Graf s mareografa u Bakru: gornja linija su vrijednosti tlaka zraka, donja razine mora

Graf s mareografa u Bakru: gornja linija su vrijednosti tlaka zraka, donja razine mora

Foto: - / PMF

Aqua alta ili visoko more je prirodna pojava koja će s klimatskim promjenama poprimati sve ekstremnije oblike, a naše su rive građene prije više od stotinu godina, kada se o tome nije vodilo računa, rekao je zapovjednik primorsko-goranskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac te poručio da se moramo prilagoditi. 


Lukobrani i rive moraju biti viši, a prostorni planovi gradova i općina prilagođeni najavama posljedica klimatskih promjena.


Tijekom bujičnog nevremena koje je u petak pogodilo Novi Vinodolski i Malinsku zabilježeno je više od 300 intervencija vatrogasaca. Vodene bujice se ne mogu spriječiti, ali se kanali mogu očistiti, napraviti retencije i voditi računa o tome da se ne asfaltiraju sve površine kako bi voda mogla naći put do zemlje. 


I za požarnu sezonu je najvažnija priprema, a za nju je vrijeme sada, rekao je Šćulac i pozvao slušatelje da okućnice očiste od gorivih tvari i održavaju putove u svojoj okolini. I da ne zaborave na dimnjačare, jer čađa je goriva tvar koja razvija temperaturu višu od tisuću celzijevih stupnjeva. Zato dimnjake u siječnju i veljači treba ponovno očistiti.


Ljeto za nama bilo je najhladnije od onih koja nam slijede u idućih deset godina, upozorio je Šćulac. Poručio je da će vremenske nepogode biti česte te da im se moramo prilagoditi.


Poslušajte razgovor:

Tris: Mladen Šćulac o pripremama za nepogode

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.