Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šećerna bolest: bolest s kojom se može živjeti

14.11.2021.

16:47

Autor: Tatjana Sandalj

Matea i Irena razgovarale su o životu sa šećernom bolesti (Foto: Matea Krmpotić / HR - Radio Rijeka)

Matea i Irena razgovarale su o životu sa šećernom bolesti (Foto: Matea Krmpotić / HR - Radio Rijeka)

Foto: - / -

14. dan studenoga obilježava se kao Svjetski dan dijabetesa, trećeg vodećeg uzročnika smrti. Stručnjaci procjenjuju da čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti i ne liječi se. A mi razgovaramo o tome kako se s tom bolešću živi.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da svjetske procjene govore o 463 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje žive sa šećernom bolešću. 

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2020. bilo 310.212  osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih svake godine raste.

Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, pa se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. 

Više o tome kako da vaš predijabetes ne postane dijabetes tipa 2 pročitajte OVDJE, a poslušajte kako živjeti s dijabetesom i koliko ta bolest može utjecati na život osobe kada joj je dijagnosticirana u tinejdžerskoj dobi - o tome je govorila naša Matea Krmpotić:

Matea Krmpotić: Ne dajte se ljudi! Život je tažak, ali je lijep!; pripremila Irena Grdinić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.