Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedam godina poslije ledoloma: vrijeme velikih sanacija završava

04.02.2021.

16:39

Autor: Nenad Lučić

Jedan od neveselih prizora nakon nevremena u Gorskom kotaru (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Jedan od neveselih prizora nakon nevremena u Gorskom kotaru (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kada je u ovo vrijeme prije sedam godina ledolom prouzročio ogromne štete na šumama Gorskog kotara, nitko nije ni slutio da je riječ o prvoj u nizu elementarnih nepogoda koje će prouzročiti teške posljedice. Razdoblju velikih sanacija tih šteta ipak se nazire kraj.

Nakon što je goransko šumsko bogatstvo, nakon ledoloma, poharao smrekov potkornjak, a potom i orkansko jugo, u Hrvatskim šumama se, nakon višegodišnje sanacije, ipak pomalo vraćaju uobičajenoj dinamici poslovanja.

Nakon svega može se reći da je, od svih prirodnih pošasti, orkansko jugo u prosincu 2017. godine ipak imalo najkatastrofalnije posljedice, uništivši oko milijun i dvjesto tisuća kubika stabalaTo je više od ukupnih razmjera šteta nastalih od leda i potkornjaka, tumači voditeljica Podružnice Hrvatskih šuma – Ispostave u Delnicama Ivana Pečnik Kastner.

Nakon opsežnih sanacija, goranski šumari se nadaju da će upravo ova biti godina povratka u neke uobičajene okvire poslovanja. 2021. bi trebala obilježiti godišnja razina sječe od oko pola milijuna kubika, karakteristična za razdoblje prije spomenutih nepogoda.

U Hrvatskim šumama su se nadali da će se spomenuti povratak dogoditi još lani, no nakon sanacije prirodnih nepogoda, uslijedili su problemi prouzročeni pandemijom koronavirusa. Naime, posljedični zastoji u izvozno usmjerenoj drvnoj industriji, šumarima su poremetili redovitu dinamiku isporuke sirovine za preradu, pa je u nekim goranskim šumarijama došlo i do dvomjesečnog zastoja proizvodnje.

Unatoč svemu, planovi su ispunjeni, pa se, prema riječima Ivane Pečnik Kastner, ipak može reći da je 2020. bila izazovna, ali ne i dramatično teška godina, iako se odgodama plaćanja drvoprerađivačima nastojalo olakšati prevladavanje teškoća.

I to je jedan od razloga zbog kojeg u Hrvatskim šumama vjeruju da će 2021. konačno biti godina bez velikih izazova u poslovanju. Poslušajte razgovor:

Izazovi goranskog šumarstva, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.