Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedam kandidata za čelo SDP-a predstavilo se Riječanima u HKD-u

11.11.2016.

21:44

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je na kišno Martinje održano drugo sučeljavanje kandidata za predsjednicu ili predsjednika SDP-a. Odbijenice birača su ih, kažu, trgle. Čule su se teze - od Staljinove da je kadrovska politika bit, do Obamine da će svi podržati onoga tko bude izabran.

Svih sedam kandidata za predsjednicu ili predsjednika SDP-a predstavilo se pred stotinjak članova stranke koji su, unatoč jakoj riječkoj kiši i goranskome snijegu, došli u HKD na Sušaku. Tonino Picula je nešto kasnio, baš zbog snijega.

U trominutnim predstavljanjima, ideje slične. Karolina Leaković želi da se u stranci više razgovara o idejama, a manje o tome koga podržavaju. Orsat Miljanić želi da se SDP vrati "tamo gdje treba biti, a to je na čelo ove države". Poručuje da je svako različito mišljenje dobrodošlo. 

Ranko Ostojić ističe da nema protukandidate, samo kolege. Kaže da je socijaldemokracija u ozbiljnoj krizi te da se on najbolje snalazio u ozbiljnoj situaciji. Gordana Sobol traži dijalog i aktivizam protiv svake vrste netrpeljivosti. Vesna Škulić poručuje da u SDP-u konačno treba razgovarati. "Mi smo stranka koja se zatvorila, zaboravila na ljude", kaže, ali misli da za SDP ima šanse da se pomiri. 

Davor Bernardić kaže da moraju postati stranka rješenja ljudskih problema, za što je osmislio i algoritam:" Srce, osmijeh, optimizam i prijateljstvo". Tonino Picula tvrdi da se Hrvatska mijenjala nabolje kad god se SDP mijenjao. Ambicija mu je dovesti SDP na vlast bez grozda koalicije i kad HDZ bude jak.

Atmosferu je uzburkalo pitanje Vojka Obersnela: "A kad ste vi to osjetili da stranka ide ukrivo?" - "Prvi puta 90.", rekao je Ostojić te nastavio nabrajati godine neslaganja i prepreka u stranci. Miljanić je uzvratio da je različito mišljenje uvjet napretka, ali unutar četiri zida, nikad vani. 

Sobol kaže da je bila glasna u klubu zastupnika te da je ovo što je SDP snašlo davno krenulo. Leaković misli da predsjednika ne treba birati po principu dosjelosti i zalaže se za demokraciju unutar stranke. Škulić je bila precizna: "Nakon dobitka izbora 2011. vrh stranke se odvojio." 

Bernardić je mlad bio zreo: "S 18 godina", kaže te dodaje da u stranku treba vratiti kritičko mišljenje. Picula je bio analitičan: "Uljuljkali smo se u velike brojke, zanemarili rad na terenu, očito nismo htjeli slušati dok nismo dobili dvije odbijenice od biračkog tijela u godinu dana."

Slažu se i da SDP-ov statut treba mijenjati i članstvu dati jači glas. Picula je upotrijebio i novu riječ – "predizborje" - u kojem članstvo na terenu treba formirati liste kandidata brije nego li ih ponudi građanima. Škulić kaže da bi "od statuta ostavila jedino naslov, sve drugo bi promijenila". 

Bernardić dodaje da ljudi moraju birati ljude koje znaju te da tome treba prilagoditi pravila. A kandidatima poručuje da trebaju "trčati za sebe, za povjerenje, i za SDP". Izbori za novoga predsjednika SDP-a, po načelu jedan član - jedan glas, najavljeni su za sljedeću subotu 19. studenoga. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.