Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedamdesetero djece u županiji čeka udomiteljsku obitelj

15.03.2015.

15:12

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji ne možemo se pohvaliti dobrom tradicijom udomljavanja djece koja žive u domovima. No posljednjih godina ipak se nešto kreće nabolje - od 2006. do danas broj udomiteljskih obitelji se utrostručio.

U dječjim domovima na području županije živi više od sedamdesetero djece koja trebaju obitelj. Ona koja su je pronašla, a takvih je četrdeset i dvoje, udomljena su uglavnom na području Rijeke i okolice te u četiri obitelji u Gorskom kotaru, dok niti jedno dijete nije udomljeno na otocima.

"Kod nas nema tradicije udomljavanja, za razliku od sjevera Hrvatske, gdje je po nekim mjestima svaka druga obitelj udomiteljska", doznajemo od predsjednice županijske Udruge udomitelja djece DAMDOM Claudije Juranić Klarić, koja je sa svojom obitelji udomila dva dječaka. Ovdje su ljudi još uvijek skeptični, kaže i tumači da je to zato jer ne znaju što udomiteljstvo nosi.

Upravo je zato osnovana udruga DAMDOM - da ljude dobra srca upozna s iskustvima udomitelja, kako bi djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pružili sigurnost i obiteljsko okruženje. Uz neke povlastice - udomitelji, naime, primaju naknadu od oko dvije tisuće kuna, djeca imaju pravo na besplatan vrtić, školski produženi boravak i prijevoz, ali ne u svim općinama županije, što bi trebalo promijeniti socijalnim programima tako da se prava izjednače.

Kad udomljeno dijete postane punoljetno, a ne nastavi školovanje, gubi sva prava. Najčešće ostaje u udomiteljskoj obitelji koja mu pomaže kao i svojoj biološkoj djeci, kaže Juranić Klarić i napominje da bi trebalo početi osnivati stambene zajednice za punoljetnu udomljenu djecu.

Nažalost, daleko smo od toga jer udomiteljstvo u sustavu socijalne skrbi nije potpuno i dovoljno uređeno, a na razini države čak ne postoji ni registar udomitelja. U prosjeku, djeca u ustanovama borave do pet, a neka i do 15 godina, što državu stoji puno više nego li udomljavanje. Pri tome ne moramo spominjati kolika je prednost za dijete odrastanje u obitelji, koju ne može zamijeniti nijedna institucija. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.