Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedmi dan štrajka: prazne klupe u Primorsko-goranskoj županiji

18.10.2019.

13:36

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Nastavlja se štrajk prosvjetara. Danas štrajkaju u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U ponedjeljak je štrajk opet najavljen u cijeloj Hrvatskoj, a posljednjeg dana prvog kruga cirkularnog štrajka, u školama Rijeke i PGŽ odaziv je izuzetno velik.

U štrajku su sve osnovne škole osim jedne koja danas slavi Dan škole, te 33 srednje škole. U 58 osnovnih škola u štrajku je bio 2241 od 2934 zaposlena djelatnika, dok je u srednjim školama odaziv oko 80 posto.

Premijerova najava o povećanju plaća državnim i javnim službenicima za 6,12 posto u idućoj godini, nije prekinula štrajk prosvjetnih radnika. Štoviše, nezadovoljstvo je i pojačano jer smatraju da Vlada tom odlukom ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu prema ostalima zaposlenima u javnoj službi.

Sedmi dan štrajka odaziv zaposlenih u osnovnim i srednjim školama se ne smanjuje. Simbolično, sindikati su konferenciju za novinare održali ispred ulaza u Muzej prekinutih veza u Zagrebu.

Poslušajte što su rekli Branimir Mihalinec i Sanja ŠpremRadmila Miletić, povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Leo Šegota, županijski povjerenik Sindikata Hrvatskih učitelja, izjavu premijera Andreja Plenkovića o najavi rasta plaća te što je jutros u školama zabilježio kolega Zdravko Kleva:

Štrajk u školama sedmi dan, pripremila Neva Funčić

Mihalinec i Šprem, pripemila Neva Funčić

Radmila Miletić, pripremila Neva Funčić

Leo Šegota, pripremila Neva Funčić

Jutros u riječkim školama, pripremio Zdravko Kleva

Andrej Plenković, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.