Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedmi riječki park za pse uređen na Kozali, uz groblje za kućne ljubimce

18.09.2018.

13:54

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Grad Rijeka je uredio sedmi park za pse. Uz one u Ulici Petra Kobeka u Škurinjskoj Dragi, Braće Pavlinić na Podvežici, Plase na Podmurvicama, u Hegedušićevoj ulici u Novom naselju Krnjevo, Mire Radune Ban na Banderovu te Ulici Kačjak na Trsatu, najnoviji je na Kozali.

Donedavno zapuštena ledina u blizini Veterinarske stanice Rijeka uređena je i opremljena spravama za vježbanje pasa te klupicama za vlasnike. Park se nadovezuje na groblje za kućne ljubimce, nastalo još početkom 20. stoljeća, na kojem se više ne obavljaju ukopi. 

Preuzimanjem obaveze gradske uprave za brigu o tom javnom prostoru, postoje naznake da će i taj zapušteni prostor ponovo imati prvotnu funkciju, i to ne samo turističku, rekli su danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i gradska pročelnica za komunalni sustav Irena Miličević.

Riječko groblje za kućne ljubimce u funkciji je bilo do 2004. godine, kada je službeno zatvoreno zbog novoga Zakona o veterinarstvu, kojim je od tada zabranjeno sahranjivanje životinja u zemlju.

Grad je taj prostor uređivao povremeno, ali se na monogim grobnicama ljubimaca vidi da ih vlasnici posjećuju redovito, iako ima puno slobodnih mjesta i zapuštenih nadgrobnih spomenika. Groblje u Lukovićima trenutno ima funkciju spomenika. Poslušajte izjave Obersnela i Milićević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.