Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sektor za eksplozivne atmosfere: tehnički pregled LNG terminala na Krku

05.11.2020.

11:48

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka / Arhiv

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka / Arhiv

Foto: - / -

U tijeku je tehnički pregled postrojenja LNG terminala na otoku Krku. Kontrolira se klasifikacija prostora ugroženog eksplozivnom atmosferom, izvedba, odabir i ispravnost ugradnje, protueksplozijski zaštićenih uređaja i instalacija, te održavanost postrojenja.

Prema priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Sektor za eksplozivne atmosfere provodi Tehničko nadgledanje postrojenja LNG terminala na otoku Krku.

Temeljna područja djelovanja tog sektora su tehničko nadgledanje postrojenja ugroženih eksplozivnom atmosferom plinova, para, maglica i prašine; tehničko nadgledanje tvrtki koje instaliraju, održavaju i popravljaju uređaje i instalacije; laboratorijska ispitivanja uređaja i opreme; certifikaciju protueksplozijski zaštićene opreme namijenjene eksplozivnoj atmosferi te certifikaciju eksplozivnih tvari.

Također, preventivno djeluju na sprečavanju eksplozija u postrojenjima ugroženim eksplozivnom atmosferom, odnosno pridonose smanjenju rizika od tehnoloških eksplozija i katastrofa. Na popisu objekata i postrojenja na kojima sve to rade su plinske platforme, rafinerije nafte, transporti plina i nafte, kemijska, prehrambena i farmaceutska industrija, skladišta zapaljivih tvari, silosi...

LNG terminal ima geopolitičku i stratešku dimenziju u okviru jačanja europskog energetskog tržišta i povećanja sigurnosti opskrbe plinom zemalja Europske unije, a posebno zemalja srednje i jugoistočne Europe koje za sebe žele osigurati novi pouzdani dobavni pravac plina, podsjećaju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka / Arhiv

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka / Arhiv

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.