Hrvatski radio

Radio Rijeka

Selo gori, baba se češlja: Riječani nezainteresirani za klimatske promjene

11.06.2019.

15:40

Autor: Saša Vuksan

Zvizdan na Korzu lani u kolovozu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Zvizdan na Korzu lani u kolovozu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Globalno zatopljenje stiglo je i u Rijeku: prosječna temperatura u posljednjih je 25 godina porasla za više od jednog stupnja - s 13,6 na 14,7 °C. Porasla je i količina oborina, a očekuje se da bi srednja temperatura mora do 2070. mogla porasti za više od 2 °C, uz porast morske razine.

Navedeno je to u konačnom prijedlogu programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Grada Rijeke do 2022. godine, za čiju bi provedbu trebalo više od 2,5 milijuna kuna.

Program je danas na kolegiju gradonačelnika predstavio pročelnik Srđan Škunca. Na program su mogli utjecati i građani putem e-savjetovanja.

Međutim, dok u razvijenijim zemljama poput Njemačke, zbog svjesnosti o klimatskim promjenama Zeleni postaju vodeća politička snaga, ovaj prijedlog nije jako zanimao Riječane - naime, nije bilo zabilježenih reakcija javnosti, rekao je Škunca. Poslušajte:

Škunca: Nije bilo interesa javnosti, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.