Hrvatski radio

Radio Rijeka

Senjani su snagom bure uspješno zahvatili u europska sredstva

14.08.2016.

12:52

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Senj - grad uskoka, bure, Nehaj kule i mespousta, star više od tri tisuće godina, jedan je od pozitivnih hrvatskih primjera pri povlačenju sredstava iz europskih pretpristupnih fondova. Senjani očito znaju posao!

U deset projekata, od 2011. do 2014. godine, došli su Senjani do više od 35 milijuna bespovartnih kuna i to se u gradu na svakom koraku i vidi. Gradonačelnik Dario Nekić tumači da su od tek dobivenih novaca uredili, s nešto manje od milijun eura, sportsko-rekreacioni centar Tenis. Centar se nalazi u povijesnom parku "Nehaj" čije je uređenje pred dvije godine financirano iz IPA fonda. 

Ustanova za razvoj grada Senja priprema naveliko i aplikacije za daleko raskošnije od pretpristupnih - strukturne fondove. Na vidiku je projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna: uređenje centra grada s kompletnom infrastrukturom, svim fasadama. Nekić objašnjava da je riječ o staroj gradskoj jezgri, dodaje da su ishodovali građevinske dozvole, napravili potrebne studije i projekte i sad samo čekaju da se otvore natječaji. 

I za kraj Projekt Bura, u četiri dijela: Muzej bure, Staza bure, Oda buri i Burin akvarel. Kad im već puše, nastojat će od toga napraviti senjski brend, da imaju i neke koristi od nje. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.