Hrvatski radio

Radio Rijeka

Senjska Crvenkapa: novi kulturno-turistički proizvod grada Senja

16.08.2017.

10:32

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na glavnoj rivi u Senju održan je performans interdisciplinarnog projekta - šivanje senjske kape "crvenkape", u cilju brendiranja nacionalne kulturne baštine. O kapi Crvenkapi ima malo stručnih elaborata, neke studije govore da senjska Crvenkapa vuče korijen iz ilirske nošnje,

U današnjoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj Crvenkapu nosi uskočki zastavnik. Ovim se projektom dragulj baštine grada Senja i Hrvatske prezentira široj javnosti, tako što će se, po predlošku izvorne kape, na nizu radionica na trgovima i ulicama diljem Hrvatske šivati dijelovi kape - pačvorci kako bi se od njih sašila najveća kapa Crvenkapa.

Projekt će se odvijati u etapama i trajat će tri godine, a uključivat će sudionike sa senzibilitetom za umjetnost, povijest i čuvanje nacionalne kulturne baštine.

Autorica projekta je senjska umjetnica Marija Zudenigo. Voditeljica projekta je Andrea Perkov iz Zagreba, a nositelj projekta Kazalište Lutonjica iz Zagreba.

Izvođač projekta (šivanje i sklapanje crvenih komada tkanine sa željama, porukama, zapisima) je udruga KOMBINAT - kreativni tim Artmašina iz Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.