Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šest milijuna dolara tvrtki čiji je suvlasnik riječki Medicinski fakultet

28.07.2020.

11:17

Autor: Tatjana Sandalj

Tim riječkog Centra za proteomiku (Foto: Centar za proteomiku)

Tim riječkog Centra za proteomiku (Foto: Centar za proteomiku)

Foto: - / -

Nectin Therapeuticsu, čiji je suvlasnik Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, odobrena je investicija u iznosu od šest milijuna dolara. Tvrtka je usmjerena na razvoj imuno-onkoloških protutijela nove generacije.

Nectin Therapeutics je prvo spin-off poduzeće osnovano u području biomedicine i biotehnologije čiji je suvlasnik sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Osnovano je 2017. godine sa sjedištem u Izraelu, a osnivači i vlasnici su dr. Stipan Jonjić, voditelj istraživačke grupe na Medicinskom fakultetu u Rijeci, dr. Ofer Mandelboim, voditelj istraživačke grupe na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Izrael, dr. Pinchas Tsukerman, znanstveni direktor poduzeća Nectin Therapeutics, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Yissum - Ured za transfer tehnologije Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu i Integra Holdings, fond rizičnog kapitala specijaliziran za ulaganja u području biomedicine i zdravstva.

Tvrtka za imuno-onkološku bioterapiju Nectin Therapeutics završila je prvi krug financiranja koji je vodio investicijski fond aMoon, a plan im je ukupno prikupiti 15 milijuna dolara, priopćeno je iz tvrtke.

Ovakav prijenos znanja iz akademskog u poslovni sektor je prvi i za sada jedini u Hrvatskoj u tom propulzivnom području.

"Terapeutska protutijela su među trenutno najviše obećavajućim terapeutskim pristupima u onkologiji  i istraživanja u fokusu ovog poduzeća temelje se na sposobnosti ljudskog imunološkog sustava da eliminira tumore uz pomoć protutijela koja pospješuju taj proces", objašnjava dr. Jonjić.

"Konkretno, tumorske stanice na brojne načine nastoje izbjeći imunološki nadzor, a jedan od najznačajnijih mehanizama jest njihova stimulacija inhibitora kontrolnih točaka na imunološkim stanicama, čime imunološki sustav ostaje inhibiran u borbi protiv tumora. Stoga se korištenjem monoklonskih protutijela koja blokiraju ove inhibicijske mehanizme omogućuje aktivacija imunoloških stanica i njihovo djelovanje protiv tumora."

"Ukratko, ovaj pristup omogućuje da se 'otkoči' zakočeni imunološki sustav odnosno da se zaobiđu mehanizmi koje tumorske stanice koriste u izmicanju imunološkom nadzoru. Na taj način korištenjem generiranih terapeutskih protutijela možemo pojačati protutumorski imuni odgovor, što bi u konačnici trebalo dovesti do eliminacije tumora", pojasnio je dr. Stipan Jonjić.

Nectin Therapeutics je već razvila čitav niz protutijela na inhibitore kontrolnih točaka te provodi pretklinička istraživanja s ciljem njihova testiranja. Iduće faze razvoja uključuju toksikološka ispitivanja te kliničke studije.

Prijenosu znanja i tehnologija u poduzeće prethodio je niz uspješnih temeljnih istraživanja tijekom višegodišnje suradnje znanstvenika predvođenih dr. Jonjićem s riječkog i dr. Mandelboimom s izraelskog Sveučilišta, vodećih svjetskih stručnjaka u području imunologije i virusne imunologije.

Dosadašnji rezultati potvrđeni su publikacijama u vrhunskim časopisima, brojnim znanstvenim nagradama za izvrsnost i patentnim prijavama s obzirom na značajan klinički i tržišni potencijal proizvedenih protutijela kao osnova za razvoj pametnih lijekova u borbi protiv tumora.

Pri tom su značajno korišteni resursi Sveučilišta u Rijeci, odnosno Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci kojeg vodi dr. Stipan Jonjića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.