Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šest stoljeća Svetišta Majke Božje Goričke u Baški

05.08.2016.

14:35

Autor: Danijela Minić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnje mjesto obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti za cijeli otok Krk bilo je Svetište Majke Božje Goričke kod Baške u kojem je bilo posebno svečano jer je obilježena i njegova 600. obljetnica.

Šestu godinu zaredom u Svetište Majke Božje Goričke kod Baške slijeva se puk otoka Krka na proslavu Dana pobjede, Dana Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Uz vjernike s otoka Krka i vjernici iz podvelebitskoga kraja i Like tradicionalno pohode ovo glavno Svetište Krčke biskupije koje se nalazi nedaleko od Jurandvora gdje je pronađena glasovita Bašćanska ploča. 

Svečanu misu danas je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz domaćina, krčkoga biskupa Ivicu Petanjka te župnike i svećenike otoka Krka. 

Uz obljetnicu pobjede Svetište je proslavilo i šest stoljeća Marijine prisutnosti na ovome tlu. Naime, predaja kaže da su 5. kolovoza 1415. pastiri na brijegu iznad Baške pronašli Marijin kip koji je čudesno preseljen iz ondašnje crkvice u Jurandvoru. Rektor Svetišta Marinko Barbiš pripovijeda "...da se taj kip na čudesan način u tri navrata pronašao na ovom brijegu i pri tom trećem čudesnom preseljenju je pao snijeg, dakle ovo je danas blagdan posvete Bazilike Svete Marije Velike, u Rimu na Eskvilinu se to isto dogodilo u 5. stoljeću."

Okupljene vjernike je svojim dolaskom na proslavu dviju obljetnica razveselio krčki sin, nekadašnji krčki biskup, a danas nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. Predvodeći svetu misu, naglasio je poseban osjećaj Božjega milosrđa koje se osjeća u ovom Marijanskom svetištu.

"Boga je potrebno tražiti", naglasio je kardinal Bozanić, "u redovitosti svakodnevnog života, a samo u Božjoj blizini naša redovitost dobiva svoj smisao". Prisjećajući se svojih susreta s braniteljima otoka Krka, nadbiskup je naglasio kako trebamo još više cijeniti slobodu i mir koje dugujemo hrvatskim braniteljima. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.