Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sestrinski posao: razumijevanje, timski rad i stalno učenje

12.05.2015.

12:14

Autor: Danijela Minić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan sestrinstva. Medicinske sestre su najbrojnije među stručnim osobljem u pružanju zdravstvene njege. U Hrvatskoj ih je oko 32 tisuće, što je znatno ispod standarda Europske unije, upozoravaju udruge medicinskih sestara.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12. svibnja, na dan rođenja osnivačice modernoga sestrinstva - Florence Nightingale.

Svoj dan sestre su u Rijeci obilježile uobičajeno - brinući se za pacijente, ali su građane u prizemlju poliklinike počastile besplatnim mjerenjem krvog tlaka, šećera u krvi te indeksa tjelesne mase. Za taj je poziv potrebna ljubav koja se često rađa već u djetinjstvu, objašnjava glavna sestra KBC-a Rijeka Snježana Juričić.

KBC Rijeka zapošljava 10 sestara: U Hrvatskoj nedostaje između osam i 12 tisuća sestara. Paradoks je da ih je na Zavodu za zapošljavanje više od dvije tisuće, a istovremeno sve više sestara i tehničara odlazi u inozemstvo: samo prošle godine između 500 i 600. Dobra je vijest iz KBC-a Rijeka da je do sutra otvoren natječaj za zapošljavanje 10 medicinskih sestara na neodređeno vrijeme.

Zanimanje medicinske sestre intenzivno se razvija, jedan je od sestrinskih zadataka stalno školovanje. Radi se i na tome da edukaciju medicinskih sestara preuzmu one same. Sestra mora razumijeti pacijente - njihove osjećaje i ponašanja, a iznimno je važan timski rad.

Sestra Juričić kao najveći nedostatak sestrinskoga posla ističe teške uvjete rada, koji je usto i nedovoljno cijenjen. Klinički bolnički centar Rijeka brojčano ima dovoljno sestara, no problem stvaraju dosta česta bolovanja - što zbog djece, što zbog posljedica stresnog posla.

Sa Snježanom Juričić koja je odnedavno glavna sestra KBC-a Rijeka, prije čega je cijeli radni vijek, 20 godina, provela na Internoj klinici riječkoga lokaliteta, razgovarala je Danijela Minić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.