Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sezona je buđenja zmija: što ako se susretnemo s njom? Samo bez panike!

06.06.2020.

12:51

Autor: Iva Pavletić Crnić

Zmija otrovnica: poskok (Foto: Borna Filić / Pixsell)

Zmija otrovnica: poskok (Foto: Borna Filić / Pixsell)

Foto: - / -

Sezona je buđenja zmija, koje se u proljeće uglavnom pare. Zato i ne čudi veliki broj fotografija na društvenim mrežama koje dokumentiraju prisutnost zmija čak i u središtima gradova, parkovima, pa čak i kućnim dvorištima. Koliko su doista opasne?

Koliko vrsta zmija živi na području Primorsko-goranske županije? Koje su vrste zaista opasne za čovjeka? Kako se ponašati u bliskom susretnu sa zmijom? Što učiniti dođe li do ugriza? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja potražili smo kod muzejske savjetnice pri Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu dr. sc. Irene Grbac.

"Ne treba paničariti, zmija nije naš neprijatelj! Dapače, one su itetako važne u očuvanju ekosustava. U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija i sve su zakonom zaštićene, što znači da se zmije nikako ne smije ubijati. Zmija će napasti samo ako je iznenadite u prirodi, inače će pobjeći od čovjeka. Ako je vidite, ako je susretnete, dozvolite joj da se ona skloni od vas i nemojte joj pokušati nauditi", rekla je Irena Grbac. Poslušajte cijeli razgovor:

Grbac: Zmije se sklanjaju od ljudi, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.