Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Sigurna plovidba" - akcija pojačanoga nadzora pomorskog prometa

01.08.2018.

11:53

Autor: HINA

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: - / -

Cjelodnevna akcija pojačanog nadzora pomorskog prometa "Sigurna plovidba 2018" počela je u danas ujutro, a trajat će do 19 sati, na području djelovanja svih osam lučkih kapetanija na hrvatskoj obali Jadrana.

Naglasak akcije je na pojačanom nadzoru plovila u područjima najgušćega pomorskog prometa te provjera u kojoj mjeri nautičari zadovoljavaju propisane sigurnosne standarde.

Riječki lučki kapetan Darko Glažar rekao je, govoreći o akcijama spašavanja i traganja, za što su također zadužene lučke kapetanije, da je na području cijele zemlje tijekom 2017. godine bilo 454 takvih akcija. Ove godine je do kraja srpnja bilo 370 akcija, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo njih 249. Razlog povećanja broja akcija su nepovoljnije vremenske prilike ove godine, posebno u srpnju, kad se broj plovila na moru znatno povećava. 

Lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar u Rijeci je naveo da na području Kvarnera sudjeluje pet brodica Lučke kapetanije, a kontrolira se u prvom redu poštuje li se minimalna udaljenost od 300 metara od obale tijekom glisiranja, pridržavanje ograničenja brzine u uskim prolazima, prevozi li se više osoba na turističkim brodovima od propisanog.

Kazna za glisiranje preblizu obali kažnjava se sa 1000 do 15.000 kuna, ovisno o tome je li to počinjeno prvi put ili je riječ o recidivistu, rekao je Glažar. Uz to, kontrolira se ima li voditelj brodice dokument na plovilu dozvolu za upravljanje, a ako je nema, kazna je 300 do 800 kuna,  a ako voditelj uopće nema položen ispit i dozvolu, kazna je od 800 do 5000 kuna. Te kazne se umanjuju ako se plati na mjestu događaja.

Koordinirana akcija pojačanog nadzora pomorskog prometa pred sami vrhunac turističke sezone ima za cilj preventivno djelovati i upozoriti na na važnost pridržavanja svih propisa u plovidbi i time utjecati na povećanje razine sigurnosti svih sudionika u pomorskom prometu.

U teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske, u vršnom razdoblju turističke sezone plovi više od 60 tisuća domaćih i stranih plovila, što zahtijeva pojačani nadzor pomorskog prometa, posebno  u područjima najgušćeg prometa, u cilju osiguravanja sigurne plovidbe svim sudionicima koji plove Hrvatskim dijelom Jadrana, a posljedično i svim kupačima, odnosno, osobama koje borave u hrvatskom akvatoriju, navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, nadležno za provedbu akcije.

Poslušajte prilog:

Galerija
Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.