Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sigurna sezona: policajci iz Slovačke, Srbije i Rumunjske na ispomoći

02.07.2015.

12:40

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Policijsku upravu primorsko-goransku stigli su policijski službenici iz Slovačke, Srbije te Rumunjske koji će u ophodnje zajedno s hrvatskim kolegama u okviru projekta "Sigurna turistička sezona".

Slovaci će raditi u Crikvenici, Srbi i Rumunji u Opatiji, a hrvatskim kolegama na Krku će se uskoro pridružiti policajac iz Slovenije. Tijekom ljetnih mjeseci, jedna primorsko-goranska policajka boravit će u Crnoj Gori.

Radi se o međunarodnoj policijskoj suradnji u ljetnim mjesecima, koju hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova provodi već devetu godinu za redom. Tijekom devet godina s hrvatskim su kolegama turistička područja obilazili policijski službenici iz 13 zemalja. Na područje Policijske uprave primorsko-goranske prvi su stigli Austrijanci, a na Kvarneru su boravili i Slovaci, Nijemci, Slovenci, Srbi te djelatnici Interpola. Ovakav se oblik suradnje odvija i u zimskim mjesecima tijekom sezone skijanja, naglasio je donačelnik riječke policijske uprave Jasmin Brkljača.

Model suradnje sa stranim policajcima izuzetno dobro prihvaćaju i policijski djelatnici i turisti. Zajedničke ophodnje postale su najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima i jedan su od najsnažnijih pokazatelja Hrvatske kao sigurne zemlje i turističke destinacije.

Projekt hrvatske policije jedinstven je u Europi, a Interpol ga preporučuje svojim članicama, značajnim turističkim odredištima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.