Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sigurni u prometu: poštujte njihove znakove!

12.09.2017.

14:00

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na pješačkim prijelazima u blizini osnovnih škola Primorsko-goranske županije i ove godine u prometu pomažu pripadnici školskih prometnih jedinica. Družili smo se s novim članovima tih jedinica koji su u Domu mladih u Rijeci obilježili završetak edukacije.

U novu školsku godinu s novim pripadnicima školskih prometnih jedinica! Na pješačkim prijelazima u blizini 31 osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji, posebno educirani učenici dežuraju već šesnaestu godinu. Od svih sudionika u prometu očekuju da prepoznaju njihove zelene prsluke te poslušaju upozorenja zvižducima i signalnim palicama.

Prve učeničke prometne jedinice nastale su u SAD-u poslije Prvoga svjetskog rata. Ciljevi su do danas ostali isti: samozaštita djece, širenje kruga ljudi upoznatih s prometnim pravilima, posredno djelovanje na roditelje, učitelje i vozače, psihološko pozitivno djelovanje i na one odrasle koji inače negativno reagiraju na ovlaštene osobe/policajce.

U Županijskom savjetu za sigurnost prometa na cestama vjeruju da su za manji broj djece stradale u prometu zaslužni i pripadnici školskih prometnih jedinica, pa projekt podržavaju već godinama. U školskoj godini 2013./2014. stradalo je više od pedesetero djece, a godinu nakon stradalo ih je 28.

Edukacija novih članova školskih prometnih jedinica odvija se u Domu mladih uoči svake nove školske godine i traje kontinuirano zbog smjena školskih generacija. Ove godine osposobljeno je 49 novih školskih prometnika iz riječkih škola Centar, Pećine i Zamet te OŠ Ivana Rabljanina s Raba.

Službene iskaznice dobili su na prigodnoj smotri i pritom su, kiši unatoč, u maloj dvorani riječkog Doma mladih, pokazali i što su naučili. Poslušajte što smo zabilježili:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.