Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sigurno na moru: akcija provjere sigurnosti na cijelom Jadranu

02.08.2021.

14:32

Autor: Neva Funčić

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Foto: - / -

Na području svih osam Lučkih kapetanija na hrvatskom Jadranu danas se provodi akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru. Tako se želi preventivno i edukativno utjecati na sudionike pomorskoga prometa, kako bi se izbjegle nesreće na moru ili barem smanjio njihov broj.

Riječ je o tradicionalnoj akciji Sigurno na moru, koja se ove godine provodi u organizaciji Ministarstva mora, prometa i veza. Sinkronizirano danas na području svih osam Lučkih kapetanija, a za razliku od uobičajenih kontrola plovidbe na moru, danas se nadzor provodio i na kopnu, na području pomorskog dobra.

Nadizala su se koncesijska odobrenja, iznajmljivanje jet-ski plovila te brodica, a akcija je obuhvatila i nadzor izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima. Riječki lučki kapetan Darko Glažar podsjetio je na rigorozne kazne za nedozvoljeno glisiranje, ali i opasno plivanje daleko od obale.

Za kupače koji se udalje više od sto metara od obale su predviđene novčane kazne od 500 do 10 000 kuna, dok je za nedozvoljeno glisiranje bliže od 300 metara uz obalu kazna od tri do pedeset tisuća kuna, istaknuo je kapetan Glažar.

Podsjetio je sve kupače i sudionike u pomorskom prometu da u mobitele upišu broj 195, telefon službe za traganje i spašavanje na moru, besplatno dostupan 365 dana u godini. Poslušajte izjavu:

Glažar o sigurnosti na moru, pripremio HTV

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.