Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sigurnost u Rijeci: manje prometnih nesreća, više droge i prijevara

08.03.2016.

17:09

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na kolegiju riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela policija je izvjestila da je sigurnosno stanje u Rijeci tijekom prošle godine bilo dobro. Zabilježeno je manje kršenja javnog reda i mira te manje prometnih nesreća nego prethodne godine.

U porastu su zloporaba droga i gospodarski kriminalitet, posebno računalne i telefonske prijevare te krivotovorenje službenih isprava. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel upozorio je na problem izvan dosega institucija te uzaludna pisma Ministarstvu kulture, DORH-u i Ravnateljstvu policije da se pokrene zakonska procedura koja će omogućiti kažnjavanje govora mržnje u medijima.

Iako se zalaže za slobodu govora, pozvao je urednike medija da ne dopuste komentare ili pak uklanjaju one koji predstavljaju govor mržnje i veličanje fašizma. 

Novac za hospicij, Crveni križ i zdravstvo

S 200 tisuća kuna Grad Rijeka će sufinancirati rad riječkoga hospicija, a s 2 milijuna i 396 tisuća kuna  programe Crvenoga križa, među kojima su i pučka kuhinja, smještaj u Domu Crvenoga križa, program dobrovoljnoga darivanja krvi te pripremu za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama. 

Osim toga, već se čitav niz godina financiraju zdravstveni i socijalni programi zdravstvenih ustanova iznad zakonskoga standarda, kaže gradska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat. Dodala je kako je ove godine riječ o iznosu od 2 milijuna i 480 tisuća kuna.

Među programima kojima će se ove godine obilježavati 150. obljetnica izuma torpeda najaktivniji će biti riječki muzeji uz pomoć Udruge Pro torpedo, a događanja će se intenzivirati u travnju i svibnju, najavljeno je na kolegiju riječkoga gradonačelnika. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.