Hrvatski radio

Radio Rijeka

SIKD: Nedostaje radnika u turizmu, sada to treba rješavati za dogodine

30.06.2017.

12:44

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatskoj tijekom ove turističke sezone nedostaje 2700 radnika, no to se ne rješava sada za ovu sezonu, nego za sljedeću, poručuju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Na konferenciji za novinare upozorili su i da je prosječna plaća radnika u turizmu za 18 posto niža od hrvatskoga prosjeka.

Sastanak predstavnika ministarstava rada i turizma, sindikata, obrtničke komore, gospodarske komore, direktora ljudskih potencijala velikih hotelskih kuća i Hrvatske udruge poslodavaca održan je 28. lipnja da bi pokušali riješiti problem nedostatka sezonskih radnika u turizmu. Nedostaje ih 2700, ali to se ne rješava sada - za ovu sezonu, već - pod hitno - za onu iduću, poručuju sindikalisti.

Uprave hotelskih kuća moraju se odreći enormne dobiti ostvarene na račun niske cijene rada i bahatoga odnosa prema radnicima, tvrde sindikalisti, a odgovorna je i Vlada, koja nije rješenje donijela u zakonskoj regulativi.

Prosječna plaća radnika u ugostiteljstvu je, kaže sindikalistica Marina Cvitić, za 18 posto niža od hrvatskoga prosjeka i za prva tri mjeseca ove godine iznosi 4900 kuna. No u taj prosjek ulaze i plaće uprava i menadžmenta koje iznose od 25 do 80 tisuća kuna, pa je zapravo onda realna plaća radnika u hotelskim kućama manja od četiri tisuće kuna. Bahat odnos prema radnicima doveo je do toga da su mnogi napustili zemlju i rade u inozemstvu gdje su plaće veće, a uprave ne ostvaruju ekstra profit.

U Hrvatskoj ima radnika i ne treba uvoz iz inozemstva, kako to želi Hrvatska udruga poslodavaca, koja je društveno neodgovorna, tvrdi predsjednik SIKD-a Bruno Bulić. Dodaje i to da HUP potiče potkradanje države, pregovarajući na nacionalnoj razini. S jedne strane se žale kako im privatnici otimaju radnike te ih plaćaju u gotovini, a istovremeno ti isti poslodavci u pregovorima na nacionalnoj razini, 2017. godine povećavaju plaću za 1,7 posto na 2950 kuna bruto! To je takvo licemjerje koje uopće ne zaslužuje komentar, rekao je Bruno Bulić.

Ovu sezonu treba premostiti s postojećim radnicima, ali tako da ne stradaju od prekomjernoga i neplaćenoga rada, pa traže da Državni inspektorat strogo kontorlira stvarno radno vrijeme i lažiranje evidencijskih lista. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.