Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šime Strikoman u Novome snimio tri nove milenijske fotografije mesopustara

24.02.2019.

14:00

Autor: Hina

Foto: Blanka Uzelac / HRT centar Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / HRT centar Rijeka

Foto: - / -

Diplomirani filmski i televizijski snimatelj Šime Strikoman snimio je danas svoju novu milenijsku fotografiju, ovaj put u Novom Vinodolskom, i to s novljanskim mesopustarima. Točnije, snimljene su tri nove Strikomanove milenijske fotografije, i to 658., 659. i 660. fotografija.

Sve tri snimljene su u Novom Vinodolskom, na tri motiva povezana uz novljanske mesopusne običaje. Riječ je o Novljanima, od najstarijih pa do najmlađih naraštaja, koji su u životu barem jednom, a mnogi i više puta, sudjelovali u tradicionalnom mesopusnom običaju koji je proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim blagom Republike Hrvatske.

Na Frankopanskom trgu, u središtu grada, okupilo se više od 400 Novljana svih uzrasta, u tradicionalnim odorama - bijelim hlačama i tamnoplavim sakoima, s tradicijskim kapama, rapčincima - koji su redovito svake zime, prema običaju starom više od tri stoljeća, u vrijeme Mesopusta članovi novljanske skupine mesopustara. Oni na tradicijskim glazbalima sviraju preporodnu budnicu Ljudevita Gaja i Ferde Livadića "Još Hrvatska ni propala".

Danas su Novljani svojim tijelima oblikovali lik Mesopusta, čovjeka od slame koji je središnja figura narodnoga mesopusnog običaja i krivac za sve nedaće tijekom godine u gradu i svijetu.

Strikoman se ovime na određen način "specijalizira" za novljanske tradicijske običaje jer je prvu milenijsku fotografiju s Novljanima snimio prije 11 godina, 2. rujna 2007. Tada je u gradskoj luci okupio 300 Novljanki i Novljana u narodnim nošnjama u kojima se od pamtivijeka igra novljansko kolo, uz domoljubne i junačke pjesme.

Organizatori snimanja nove Strikomanove novljanske milenijske fotografije bili su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Novog Vinodolskog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.