Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sinčić: "Vlada nema viziju brodogradnje, već radi na njenom tihom gašenju!"

19.01.2018.

12:32

Autor: Neva Funčić

Sivi oblaci nad 3. majem (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Sivi oblaci nad 3. majem (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

"U 3. maju nije nikad bila ovako teška situacija kao danas", rekao je novinarima pred ulazom u brodogradilište Aljo Bećirović, direktor Emonta, koji je već 17 godina kooperant riječkog škvera. "Plaćen mi je posao za svibanj prošle godine. Dalje nije ništa."

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zatražio je danas ostavke članova Uprave i Nadzornog odbora Uljanik grupe i Uljanik brodogradilišta jer su dozvolili da pulsko brodogradilište dođe u vrlo tešku financijsku situaciju. Predsjednik sindikata Bruno Bulić ocijenio je državno jamstvo za zaduženje od 96 milijuna eura kao pokušaj kratkoročnog spašavanja Uljanika na razdoblje od oko četiri mjeseca. Zatražio je od premijera Andreja Plenkovića ispitivanje odgovornosti ministarstava gospodarstva i financija. (Hina)

"Svi mi kooperanti imamo problema s plaćanjem i dižemo hipoteke i lihvarske kredite da bismo preživjeli. Iz mjeseca u mjesec, iz tjedna u tjedan, obećavaju da će platiti, ali se ništa mjesecima ne dešava. Materijal iz 3. maja vozi se u Uljanik, novci, 530 milijuna kuna su iz 3. maja u Uljaniku, a tu se smjenjuju ljudi. Doveli su ljude iz Ukrajine, imaju sad duplo veće satnice od naših ljudi, i njima plaćaju, a nama ništa. Doveli su ljude u situaciju da šef 3. maja ne može ništa reći - digneš glavu, ode glava", priča Aljo Bećirović.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozvao je sve radnike kooperante koji mjesecima u tišini trpe neplaćanja da zvižde i da se javljaju, kako bi se njihove priče čule. Kaže kako je glavni problem hrvatske brodogradnje nedostatak vizije. "Vlada nema nema nikakvu viziju razvoja brodogradnje, već radi na njenom tihom gašenju", rekao je Sinčić.

Uz probleme nesposobnih uprava, problem je i nedostatak suvereniteta i nepostojanje domaćih banaka koje će provoditi naše politike, kaže Sinčić. "Moramo čekati milost EU da dozvoli da kreditiramo tvrtke u vlastitoj zemlji. Vlada prešutno, tihom politikom, želi učiniti da nestanu sva brodogradilišta u Hrvatskoj. Od važne strateške grane koja je stoljećima imala perspektivu, učinit će pustinju", upozorava Sinčić.

Ivan Pernar kaže kako će se problemi Uljanika uskoro preslikati i na brodogradilište u Trogiru jer je država s početkom godine prestala isplaćivati subvencije brodogradilištima. Jadranka Horvat, vijećnica Živog zida u Skupštini PGŽ-a ističe kako je 3. maj žila kucavica Rijeke i ove županije, te poručuje kako ne smijemo dozvoliti da se uništi zadnja proizvodnja.

"Hrvatska brodogradilišta treba povezati, napraviti plan održivosti, smijeniti nesposobne uprave, revidirati pretvorbe i sankcionirati odgovorne. I naravno, treba stvoriti uvjete da bi brodogradilišta mogla funcionirati", poručio je Sinčić u ime Živog zida u Rijeci. Poslušajte prilog Neve Funčić i izjavu Bruna Bulića:

Galerija
Predstavnici Živog zida ispred 3. maja (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Predstavnici Živog zida i Aljo Bećirević (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Predstavnici Živog zida ispred 3. maja (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.