Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikalci očekuju konačno odgovor želi li Vlada hrvatsku brodogradnju

28.12.2018.

11:45

Autor: Hina, Neva Funčić

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Predstavnici sindikata očekuju na sastanku u Ministarstvu gospodarstva konačno odgovor na pitanje želi li Vlada hrvatsku brodogradnju ili ne želi, izjavio je u petak uoči sastanka o budućnosti brodogradilišta "Uljanik" i "3. maj" Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U riječkom  brodogradilištu 3. maj danas je 126. dan neprekidne blokade računa tvrtke. Očekuje se da će FINA, prema zakonu, zatražiti pokretanje stečajne procedure, no to se jučer nije dogodilo, potvđeno je iz Trgovačkog suda u Rijeci. Sud za odluku ima najviše 60 dana, a stečaj riječkoga brodogradilišta uzrokovat će i stečaj pulskog Uljanika, koji je 3. maju dužan više od pola milijarde kuna. U međuvremenu, radnici 3. maja su na kolektivnom godišnjem odmoru i na posao su se namjeravali vratiti 7. siječnja 2019. godine.

"Očekujemo danas da konačno i ministar (Darko) Horvat i Vlada se odluče žele li hrvatsku brodogradnju ili ne žele, jer sve ovo dosad što smo slušali od Horvata djelovalo mi je kao čini a da ne učini", izjavio je Mladen Novosel

Istaknuvši kako su brodogradilišta Uljanik i 3. maj okosnica hrvatske brodogradnje i hrvatske industrije kazao je kako ne očekuje da će ta dva brodogradilišta funkcionirati kao do sada, ali da je uvjeren da mogu funkcionirati po jednom novom modelu. "Definitivno mogu funkcionirati po jednom novom modelu, po modelu strateškog partnerstva, po modelu većinskog vlasnika, da se grade brodovi koji su konkurentni kako na svjetskom tako i europskom tržištu", istaknuo je Novosel.

Osvrnuo se i na moguće pokretanja stečajnog postupka za 3. maj pojasnivši kako Trgovački sud ima rok od tri mjeseca da pokrene ili ne pokrene stečaj. "U sljedećih 30 dana je doista krajni rok da Vlada sve učini i kaže je ili pronašla strateškog partnera ili strateškog partnera nema", poručio je Novosel. 

I predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Industrijskog sindikata (SMH-IS) Siniša Kosić očekuje od sastanka pojašnjenja vezano za moguća rješenja.

O mogućem pokretanju stečajnog postupka 3. maja kaže da će sud na kraju odlučiti hoće li brodogradilište ići u stečaj ili neće. "To je moguće sutra a moguće je i da se neće desiti, a ja vjerujem da se to i neće desiti, ali ako će se desiti, vjerujem da će se na području brodogradilišta 3. maj nastaviti brodogradnja, samo pitanje u kojem obliku", izjavio je Kosić uoči sastanka s predstavnicima Ministarstva gospodarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.