Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikalisti u Trstu: Fincantieri ugovara brodove za 2028., posla će biti

27.11.2018.

14:08

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U organizaciji Sindikata metalaca i njihovih talijanskih kolega, u Trstu je jutros održan sastanak predstavnika brodograđevnih sindikata. U razgovoru nisu sudjelovali predstavnici uprave talijanskog Fincantierija, no sindikalisti su dogovorili novi susret za dva tjedna.

"S talijanske strane se odazvala velika delegacija, a s hrvatske su bili predstavnici Saveza samostalnih sindikata i Sindikata metalaca, iz Uljanika Đino Šverko iz Sindikata metalaca i ja iz 3. maja, bilo nas je čak trideset i dvoje", javio je iz Trsta predsjednik Sindikalnog odbora 3. maja Juraj Šoljić.

Dodao je kako talijanski kolege nažalost nisu uspjeli dogovoriti i sudjelovanje članova uprave brodogradilišta Fincantieri, ali da je dogovoren novi sastanak za deset do petnaest dana.

Tršćanski su radnici izrazili sindikalnu solidarnost s hrvatskim radnicima u štrajku, te pohvalili njihovu kvalitetu. Trenutačno Fincantieri dogovara nove gradnje brodova za 2028. godinu, i potrebni su mu novi kapaciteti na jadranskoj obali. Kako je rekao Šoljić, talijanski kolege pozdravljaju najavu da se sekcije tih brodova grade u hrvatskim brodogradilištima. "Naravno, ako ih preuzmu Fincantieri i Brodosplit", dodao je. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.