Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikalna nesloga ugrožava radnička prava trećemajaca

31.10.2013.

16:19

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nejednaki kriteriji zbrinjavanja radnika bivše Grupe 3. maj dodatno su pogoršani sindikalnom neslogom koja se lomi preko leđa radnika, upozorava Sindikat Istre i Kvarnera i najavljuju pokretanje zakonskog postupka.

Svi radnici bivše Grupe 3. maj imaju pravo pod istim uvjetima ući u program zbrinjavanja tehnološkoga viška radnika, kako u Brodogradilištu 3. maj tako i u društvima u državnome vlasništvu, rekao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić.

Radnici pod pritiskom pristaju na sve, pa svjedočimo nejednakim kriterijima pod kojima napuštaju svijet rada. Za razliku od TIBO-a gdje posla ima, u MID-u je zaposleno tek 10 posto kapaciteta, dio od 320 radnika već je otišao uz otpremnine od 75 tisuća kuna, a ostale se poziva da to prihvate ili će nakon isteka kolektivnog ugovora dobiti otkaz uz otpremninu po zakonu, a ona iznosi 6 bruto plaća, kaže Bulić.

Obveza je svih sindikata da sporazumno pristupe kolektivnom pregovaranju, ali čelnici Sindikata metalaca i Sindikata 3.maj su to odbili s obrazloženjem da su u sporu s poslodavcem, rekla je voditeljica ureda SiK-a Marina Cvitić i upozorila na kršenje zakona.

Zbog toga će Sindikat Istre i Kvarnera zatražiti pokretanje zakonskog postupka radi utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje u MID-u i TIBO-u. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.