Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikalni odbor: Pokrećemo mirenje, dobavljači pomozite!

15.10.2018.

13:14

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Sindikalni odbor 3.maja pokreće postupak mirenja zbog neisplate plaća. Dobavljače su pozvali da na jedan dan deblokiraju račun riječkog brodogradilišta, a dioničare Uljanika da na sutrašnjoj skupštini u Puli opozovu upravu.

Sindikalni odbor novinare je dočekao na rampi, preko nje ne smiju. "Pozvali smo vas jer smo u velikom problemima; plaće nema, a ministar Horvat je poručio da vlada tu više neće pomoći. Ako do ponoći ne bude uplaćena plaća, pokrenut ćemo postupak mirenja. A onda slijede sindikalne akcije, sve je legalno i sve se zna", rekao je Predrag Knežević.

Veljko Todorović pozvao je dobavljače da na jedan dan deblokiraju račun 3. maja i pomognu im da pomrse račune Puli. "Izgleda da je ovo i bio njihov plan kako da nas utope što prije", rekao je Todorović . "Ako nas deblokirate, imamo još šezdeset dana života,vremena da pronađemo način kako započeti posao da vratimo novce koje smo vam dužni. Ako nas ne deblokirate, svi znamo da idemo u stečaj, koliko ćete se onda moći naplatiti, ne znam. Ovo što ovdje vidite manje vrijedi od onoga što smo vam dužni" , poručio je Todorović dobavljačima.

Svaka minuta je važna, naglasio je predsjednik Sindikalnog odbora Juraj Šoljić. Podsjetio je kako su i ministar Horvat i premijer Plenković izjavili kako stečaj nije opcija za 3. maj. Pozvao je upravu Uljanika i direktora 3. maja da netko konačno stupi u kontakt s dobavljačima i kooperantima, a njih je zamolio da na 24 sata skinu blokadu tijekom ovog tjedna. Naime, u utorak 23. listopada istječe rok od 60 dana neprekinute blokade računa, te slijedi stečaj.

Šoljić je istaknuo i kako je sutrašnji dan važan za budućnost Uljanik Grupe. Pozvao je radnike-dioničare da sutra u Puli dođu na Skupštinu i ne daju razrješnicu ni upravi niti nadzornom odboru. "Ako ste solidarni s nama, izaberite novi nadzorni odbor i imenujte u njega predstavnika 3. maja", poručio je Šoljić.

Nakon što su norveški brodar SIAM i kanadski ALGOMA otkazali ugovorene gradnje, u 3. maju je ostala samo jedna gradnja, 723, koja je još aktivna, no marterijala nema, a dug dobavljačima se popeo na oko 150 milijuna kuna.
"3.maj je talac odnosa između Uljanika d.d., Vlade i Europske komisije. Molim vas, Vlado, pomozite!", pozvao je Šoljić.

Poslušajte što su preko rampe poručili trećemajci:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.