Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije: Za opstanak brodogradnje 3. maj treba nove poslove

01.03.2022.

13:37

Autor: Neva Funčić

Pronađite nove poslove!

Pronađite nove poslove!

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Nakon što je 18 proizvodnih radnika 3. maja proglašeno tehnološkim viškom, o stanju u riječkom brodogradilištu se oglasio Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. Pozivaju vladu da jamstvima pokrene napuštenu gradnju 527, a upravi poručuju da mora pronaći nove poslove za 830 radnika.

Iako se u 3. maju usporedno gradi pet brodova, to je premalo za opstanak, ističu sindikalni povjerenik u 3. maju Dalibor Čupković i voditelj riječkog ureda SIKD Vedran Sabljak.


U Brodogradilištu 3. maj najavljena je skora primopredaja tankera Santiago, zatim i broda za prijevoz automobila za grčku kompaniju Neptune Lines, gradnje 514 koja je u opremnoj luci. 


Usporedno se radi na pedesetmetarskoj jahti za njemačkog naručitelja, kao i na opremanju polarnog kruzera za Senic grupu. U tijeku su razgovori o završetku novogradnje 527, koja je na navozu, a koji zbog toga nije slobodan za druge poslove. Ćupković i Sabljak pozivaju vladu na dodatni angažman i riješavanje jamstava za taj brod.


U knjizi narudžbi su i ugovoreni manji poslovi, no svi zajedno ne znače dugotrajnu opstojnost 3. maja, smatraju sindikalisti. Početak internog restrukturiranja podrazumjeva smanjenje broja radnika sukladno proizvodnim aktivnostima, a iz SIKD ističu da umjesto poslovno uvjetovanih otkaza treba iskoristiti mogućnosti prekvalifikacije i preraspodjele. 


Radnu snagu je teško pronaći, stoga unutarnje rezerve treba čuvati, rekao je Čupković. Kažu kako niti jedan od 18 radnika koji je dobio odluku o poslovno uvjetovanom otkazu nije podnio zahtjev za zaštitu prava te zaključuju da su svi pristali na uvjete koje je ponudio poslodavac.


Poručuju ipak da potez poslodavca nije najbolja odluka koja se mogla donijeti. Situacija u 3. maju još nije deja vu, ali na vrijeme treba reći da treba osigurati posao, rekli su Čupković i Sabljak. Poslušajte:

Sindikalisti o budućnosti 3. maja

Vedran Sabljak i Dalibor Čupković pred novinarima

Vedran Sabljak i Dalibor Čupković pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.