Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat: LRH zlorabi poticaje i otpušta radnike

07.08.2013.

14:33

Autor: Lea Domijan Fišter / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Menadžment Liburnia Riviera Hotela zlorabi hrvatske zakone. Koriste vladine poticaje uz uvjet da ne otpuštaju radnike, a onda ih neizravno prisiljavaju da daju otkaze, poručuje Sindikat Istre i Kvarnera, uz optužbe da vlada podupire krupni kapital.

Uvjet za dobivanje poticaja je, prema Zakonu o poticanju investicija, da tvrtka ne otpušta radnike. Liburnia Riviera Hoteli ove godine očekuju dobit od 70 milijuna kuna, ali radnicima se plaće ne povećavaju, već ih se zastrašuje te neizdrživim pritiscima prisiljava na sporazumne otkaze. Zapošljavaju studente koji rade za 14 kuna na sat te čekaju priljev nove radne snage iz zemalja izvan Europske unije, dok se svojih starih žele tiho riješiti.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić optužio je Vladu da podupire krupni kapital i da se turizam u Hrvatskoj sve više svodi na borbu za nekretnine pod krinkom velikih projekata poput onog na Srđu. Vladi u rastakanju države pomažu i mediji, kaže Bulić, a mirovinski sustav opstaje samo uz strane kredite.

Rasprodajom vode, energetskih potencijala, šuma, otoka i svega ostaloga, vladajući osiguravaju svoju djecu i sva svoja pokoljenja, čulo se na konferenciji za novinare s koje izvještava Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.