Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat pomoraca Hrvatske: Dolazi vrijeme za mlade snage

22.12.2016.

17:20

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro na tradicionalnoj konferenciji za novinare uoči blagdana predstavio je članove Sekcije mladih te za svibanj sljedeće godine najavio izborni kongres sindikata, ističući da dolazi vrijeme kada će sindikalne poslove preuzeti mlade snage.

Iz sindikata su istaknuli da je tijekom 2016., nakon višemjesečnih pregovora, objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca, na osnovi kojeg će se pomorcima priznavati i služba ostvarena na jahtama uz nekoliko uvjeta, među kojima je onaj da je jahta upisana za korištenje za gospodarske svrhe.

Istaknuli su da godina završava dobrom viješću jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje konačno mijenja proceduru za ostvarivanje naknade plaće za bolovanje za pomorce u međunarodnoj plovidbi. Hrvatski pomorci moći će tu naknadu ostvariti uz nekoliko uvjeta, primjerice da je privremena nesposobnost za rad nastala tijekom plovidbe i da se najkasnije u roku od tri dana od iskrcaja jave liječniku. Sindikat će i dalje pomagati napuštenim pomorcima, a istaknut je slučaj pomoraca s broda "Ane" koji bi uskoro trebali dobiti dio plaća te slučaj pomoraca s broda "Marul", koji su već naplatili svoje tražbine.

Voditelj ureda u Dubrovniku Romano Perić preuzeo je ITF inspektorat u sindikatu. Do 1. prosinca taj je inspektorat prihodovao posadama za neisplaćene plaće i naknade oko milijun dolara, a na Jadranu je obavio 280 inspekcija brodova. Brazzoduro je rekao da je 2016. zaustavljena dugogodišnja diskriminacija stranih pomoraca koji brodovima uplovljavaju u hrvatske luke, ponajprije posada brodova za krstarenje koji pristaju u Gruž. Objasnio je da zbog visokih pristojba članovi posada brodova u međunarodnoj plovidbi nisu izlazili na kopno dok su boravili u našim lukama.

Nakon inicijative Sekcije mladih, predstavnici sveučilišta iz Rijeke, Zadra i Splita složili su se da studenti pomorskih učilišta nakon završnog rada i ispita trebaju dobiti sve potvrdnice o osposobljenosti koje su uvjet za stjecanje prve časničke ovlasti, bez naknade za održanu nastavu, a izdvojeno su mišljenje imali predstavnici Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku.  

Iz sindikata su najavili da bi se početkom sljedeće godine u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje trebao održati sastanak na kojemu će se raspraviti kako se mladi pomorci - vježbenici mogu uključiti u sustav sufinanciranja vježbeničkog staža poput ostalih mladih. Sindikat je predložio da se vježbenicima isplaćuje naknada od 2400 kuna.

Brazzoduro je istaknuo i da je u 2016. država, kao je rekao, "nagradila" 25 tisuća hrvatskih pomoraca novim Zakonom o doprinosima za pomorce u međunarodnoj plovidbi. Pomorci u međunarodnoj plovidbi obavezni su sami izračunati i plaćati doprinose do 15. u mjesecu za prošli mjesec, a kako bi im olakšao plaćanja, sindikat je na internetskim stranicama postavio kalkulator za izračun doprinosa.

Podsjetio je i da je sindikat u kolovozu, uoči parlamentarnih izbora, organizirao okrugli stol o deset tema vezanih za status hrvatskih pomoraca. Sudjelovali su i predstavnici oporbenih stranaka i stranaka na vlasti, a Brazzoduro je poručio da će, ispunili li se 50 posto obećanoga, to biti velik pomak u priznavanju posebnosti zanimanja pomoraca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.