Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat pomoraca Hrvatske traži smjenu Jadrolinijine uprave

06.04.2016.

17:50

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat pomoraca Hrvatske zatražio je smjenu Uprave Jadrolinije navodeći u priopćenju da je razlog za to loše poslovanje čiji teret u posljednje tri godine snose hrvatski pomorci. Puno je lijepih riječi i - gubitaka na međunarodnim linijama zbog nesnalaženja Uprave, navodi sindikat među ostalim.

U obrazloženju zahtjeva za smjenu Uprave, koje je u srijedu medijima poslalo povjerenstvo Jadrolinijine podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske, navodi se da je taj sindikat imenovanjem sadašnje Uprave bio zadovoljan i da je nakon prvih sastanaka i razgovora smatrao da neće biti problema između nje, radnika, pomoraca i sindikata. 

"Vrlo brzo smo zaključili da, osim lijepih riječi, nemamo ništa s čime možemo biti zadovoljni jer sve što smo slušali bila su prazna obećanja", stoji u priopćenju. Iz sindikata ocjenjuju da obećanja Uprave nisu ostvarena. "Stalno smo bombardirani lažnim riječima, što pokazuje karakter ljudi koji vode Jadroliniju, koja se urušava iz dana u dan, posebno mađunarodne linije koje su, uz bivšu dužobalnu liniju, bili tkivo koje je držalo Jadroliniju kao cjeloviti sustav, nužan za Hrvatsku, za otoke i turizam", stoji u priopćenju tog sindikata.

U priopćenju se navodi da se taj sindikat "nije konzultirao za odlazak u mirovinu radnika s kopna premda je među njima bilo njegovih članova te da su u svemu preskočeni". Također se navodi da međunarodne Jadrolinijine linije posluju s gubitkom zbog nesnalaženja i neznanja odgovornih voditelja i Uprave te da je dužobalna linija posve ukinuta bez obzira na mnoge upite i zanimanje putnika.

Iz tog sindikata ističu da je uspostavljena linija Jadrolinijine konkurencije od Splita do Dubrovnika koja posluje tako dobro da brodar koji je održava nabavlja brzo plovilo većeg kapaciteta te da se Uprava Jadrolinije hvali nabavom katamarana za 295 putnika, a poznato je da su gotovo sve dosadašnje koncesije uvjetovale više putnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.