Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat pomoraca u novim prostorijama, za nove generacije

06.10.2016.

14:34

Autor: Branka Malnar, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski pomorci najvažniji su izvozni proizvod Hrvatske i, kako to obično biva, cjenjeniji u svijetu no doma. Potvrdio je to danas u Rijeci glavni tajnik ITF-a, Međunarodne federaciju transportnih radnika, Stephen Cotton, otvarajući nove prostorije Sindikata pomoraca Hrvatske.

Stephen Cotton je rekao da se otvaranjem novoga ureda, iako je svjetska pomorska industrija sada u teškoćama, otvaraju nove mogućnosti za nove generacije pomoraca. Ocijenio je da je SPH izuzetno važan za razvoj pomorskog sektora i industrije, da su hrvatski pomorci u svijetu prepoznati kao jedni od najboljih, a Hrvatska kao zemlja s dugom i snažnom pomorskom tradicijom. 

Glavni tajnik SPH Predrag Brazzoduro istaknuo je da će nove prostorije sindikata biti mjesto za nove ideje i nove, mlade ljude. Uređenje novog prostora omogućeno je zajmom poslovne banke, koji je, kako je kazao, 'pokriven' novcem ITF-a. Nakon deset godina, kada se kredit isplati, novi prostor bit će u vlasništvu sindikata, a dosadašnje prostorije sindikata u Krešimirovoj ulici sada nastavlja koristiti inspektorat sindikata. 

Po riječima Brazzodura, sindikat ima nešto više od 9600 članova, a procjenjuje se da je hrvatskih pomoraca ukupno više od 25 tisuća. Smatra da stanje u hrvatskom pomorstvu nije dobro, ima dosta pomoraca koji su izgubili poslove u "off shoreu" pa se žele vratiti u matične ili u kompanije u kojima su započeli zanat, što, kaže, stvara veliki pritisak. Cilj sindikata u sljedećem razdoblju je izmijeniti Zakon o porezu na dohodak, kako bi se financijski olakšalo pomorcima, pogotovu onima koji su izgubili posao ili su na bolovanju.

Dodao je da je sindikatu iz sadašnje i Vlade u pripremi najavljeno da se želi urediti zakonodavstvo i pomorce u međunarodnoj plovidbi osloboditi od plaćanja poreza. Brazzoduro je naglasio da je još važnije pomoći mladima koji završavaju obrazovanje da steknu prva zvanja i omogućiti da se svima pruži mogućnost kadeture od godine dana, dodavši da se nedavno uspjelo isposlovati da se plovidba na jahtama prizna kao kadetura. S tim u vezi dani su i drugi prijedlozi, primjerice provođenje kadeture bez zasnivanja radnog odnosa, čime bi se, smatra Brazzoduro, obnovila snaga pomoraca na međunarodnom tržištu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.