Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat zdravstva: izbor ravnatelja riječkog KBC-a je nezakonit!

25.05.2020.

12:57

Autor: Josip Krmpotić

Predstavnice Sindikata zdravstva pred novinarima u Rijeci (Foto: Josip Karmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Predstavnice Sindikata zdravstva pred novinarima u Rijeci (Foto: Josip Karmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ministar zdravstva ne bi smio potpisati odluku Upravnog vijeća KBC-a Rijeka o izboru novog ravnatelja jer je vijeće, na čijem je čelu državni tajnik Željko Plazonić, provelo nezakonit izbor, tvrde iz Sindikata zdravstva Hrvatske. Na ovu objavu reagirao je aktualni ravnatelj Davor Štimac.

Upravno vijeće nije uvažavalo statut te su mimo njega napravili pogreške, a ni dokumentacija jednog od kandidata nije bila potpuna.

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić na konferenciji za novinare u Rijeci rekla je da je Upravno vijeće od svega napravilo farsu i cirkus kakav davno nije viđen pa bi logično bilo da se postupak izbora ponovi.

Podsjećamo, odlukom Upravnog vijeća KBC-a Rijeka za novoga je ravnatelja, u konkurenciji sadašnjega ravnatelja dr. Davora Štimca i dr. Alena Ružića, izabran dr. Ružić.

 

Zbog brojnih upita kolega povezanih s istupom Sindikata zdravstva Hrvatske, dr. Davor Štimac posalo je izjavu u kojoj stoji da još nije zaprimio službenu obavijest o izboru novog ravnatelja te da, unatoč nekim dvojbama oko procedure, nema namjeru pokretati radni spor protiv ustanove u kojoj čitav život radi. 

"Odluka o novom ravnatelju je donesena, a ja nikad nisam trošio energiju na stvari koje ne donose rezultate. Tijekom mandata ravnatelja KBC-a Rijeka, uložio sam s timom svojih najbližih suradnika puno pozitivne energije, kako bismo KBC Rijeka transformirali u modernu bolnicu, kojoj su u središtu interesa kvaliteta i dostupnost zdravstvenih usluga našim pacijentima", piše dr. Štimac u izjavi.

Podsjeća da su, uz pomoć Ministarstva zdravstva i Vlade počeli gradnju nove bolnice na Sušaku, koja se odvija u predviđenim rokovima, obnovili su brojne bolničke odjele sredstvima Ministarstva zdravstva, vlastitim sredstvima, donacijama te sredstvima iz EU fondova.

"Uz to, obradu i liječenje bolesnika smo preusmjerili prema dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, a  po parametrima kvalitete proglašeni smo najuspješnijom akutnom bolnicom u Hrvatskoj. Isticani smo kao KBC koji je značajno smanjio liste čekanja i financijski uspješno poslovao" podsjeća aktualni ravnatelj riječkog KBC-a.

Dodao je da su tijekom COVID-19 infekcije sačuvali zdravstveni sustav od ulaska infekcije, koordinirali rad s najtežim bolesnicima za tri županije i sad normalizirali rad na nivou 80 posto maksimalnih bolničkih kapaciteta.

"Za sve što smo učinili u posljednjih pet i pol godina neizmjerno sam zahvalan svim djelatnicima KBC-a koji su slijedili ideje i učinili našu bolnicu boljim mjestom za pacijente i zaposlenike" zaključuje dr. Davor Štimac u svojoj izjavi dodajući da će se nakon dužnosti ravnatelja posvetiti radu na Klinici za internu medicinu, čiji je predstojnik, struci - gastroenterologiji, nastavi i znanosti te radu na mjestu izabranog predsjednika Europske asocijacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju.

 

Poslušajte što vodeća sindikalistica kaže o postupku izbora ravnatelja:

Radmila Čahut Jurišić o postupku izbora ravnatelja riječkog KBC-a, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.