Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat zdravstva: ne bude li regresa bit će tužbi

14.06.2016.

12:17

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Očekujemo da do kraja lipnja zaposlenima u zdravstvu bude isplaćen regres u iznosu od 1.250 kuna, kao što stoji u članku 60. važećeg kolektivnog ugovora. U protivnom, krećemo s tužbama protiv poslodavca", rekla je danas u Rijeci podpredsjednica Sindikata zdravstva Radmila Čahut Jurišić.

U zdravstvu Hrvatske zaposleno je 73 tisuće radnika što znači da bi isplata regresa stajala trostruko manje nego tužbe, istaknula je Radmila Čahut Jurišić te napomenula i da je Ustavni sud donio odluku da se ne mogu uskraćivati netom potpisane odluke u Kolektivnom ugovoru, što se djelatnicima u zdravstvu već tri godine događa zbog neisplate regresa.

Stoga, ističe, očekuju od poslodavca da uredno, do kraja lipnja, na tekuće račune isplati svakom zaposleniku 1.250 kuna. Ako se to ne dogodi Sindikat će pokrenuti tužbe za namirenje regresa.

Čahut Jurišić je drago da je konačno Ustavni sud donio pravorijek prema kojem Vlada ne može nedemokratskim metodama uskraćivati netom potpisane Kolektivne ugovore. Nada Barišić, pravnica SSSH u kojemu je i Sindikat zdravstva, dodala je da će najprije pokušati sindikalno djelovati, a onda ponuditi članovima pravo na besplatnu pravnu pomoć i krenuti u prikupljanje punomoći i utuženja. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.