Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat zdravstva traži provjeru zakonitosti rada Uprave KBC-a Rijeka

22.09.2020.

14:21

Autor: Neva Funčić

Radmila Čahut Jurišić pred novinarima (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Radmila Čahut Jurišić pred novinarima (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Nakon priopćenja Uprave riječkog KBC-a da su sve kadrovske izmjene sukladne zakonu, Sindikat zdravstva Hrvatske je zatražio inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva. Novi pravilnik o sistematizaciji usvojen je 12. kolovoza, a izmjene statuta KBC-a Rijeka tek mjesec dana kasnije 11. rujna.

Uprava KBC-a Rijeka tvrdi da je sve po zakonu, a nije ništa, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić.

Dokumentacijom je potkrijepila tvrdnje da je novi pravilnik o sistematizaciji usvojen 12. kolovoza, a Statut KBC-a Rijeka izmijenjen naknadno 11. rujna ove godine.

"Dakle, Upravno vijeće KBC-a je protivno članku 10. statuta, od pravne i kadovske službe napravilo dvije službe, koje svaka broje po devet zaposlenika, a tijekom mjesec dana su dva rukovoditelja, kadrovske i službe za ljudske resurse, radila mimo zakona", kaže Čahut Jurišić koja tvrdi da izmjene nisu napravljene radi učinkovitijeg obavljanja posla, već radi postavljanja podobnih kadrova.

Dodaje i da su neslužbeno doznali da su neka imenovanja povučena, ali i da kao predstavnica većinskog sindikata u KBC-u Rijeka očekuje transparentnost u donošenju odluka.

Čahut Jurišić je ponovila tvrdnju da je nezakonito postupanje vidljivo i u izbornom postupku za ravnatelja, te protustatutarnoj izmjeni pravilnika o sistematizaciji.

Sindikat zdravstva inzistira na smjeni predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Rijeka, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Željka Plazonića te zbog podržavanja nezakonitosti traži odgovornost ravnatelja riječkog KBC-a Alena Ružića.

Sindikat zdravstva, koji u riječkoj podružnici ima više od tisuću članova, i dalje će inzistirati na zakonitosti, najavila je Čahut Jurišić. Poslušajte konferenciju za novinare:

Čahut Jurišić o legalnosti i podobnosti, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.